2021-10-18
荃湾细细,但实在有太多食物可以拣,平日食得太多heavy食物今日想食清淡少少,餐厅嘅位置需要google map睇得好清楚去揾路,由荃湾站行过嚟都需要一段时间,就系因为行咗咁耐觉得特别肚饿,所以好快就可以喺餐牌度拣到自己想食嘅嘢啦店舖楼面虽然唔大,但系10分干净而且都系做街坊生意,价钱非常相宜。配搭亦都非常之多,而且云吞都系自家制餐厅出名食牛,牛都有好多部位可以拣,今次就拣左牛三宝河粉(加云吞及鱼皮饺),同埋招牌及崩沙腩河粉(加牛肚),另外仲叫咗个腐乳通菜,紫菜汤,同埋炸鱼皮。牛三宝河每次食河粉都好担心唔够饱,呢一度绝对可以放一万个心!牛腩非常之入味、好淋、牛筋一咬即开,放入口好重骨胶原,最难得系连牛肚都煮得得非常之好,街内有好多潮式粉面店要额外加腩汁先至食到牛河既味道,但系呢度唔需要额外加调味料,牛汤味已经非常之浓。另外值得一赞系啲河粉,除咗份量非常之多足够你食饱之外,又唔会一夹就散自家制嘅云吞一啖一粒,每一粒都有食到有虾仁🍤,另外我都有少少贪心落咗店员推介既辣椒油,每逢买外卖嘅人都要求辣椒油我谂应该好出名崩沙腩河粉就咁睇相都已经见到牛腩层次分明,食落去更加系入口即溶,同埋虽然佢系m
牛三宝河
牛三宝河粉
每次食河粉都好担心唔够饱,呢一度绝对可以放一万个心!
崩沙腩河粉
崩沙腩河粉
就咁睇相都已经见到牛腩层次分明,食落去更加系入口即溶,同埋虽然佢系menu上比较贵嘅一碗河粉,但系佢绝对系物超所值,牛腩系食得出药材味,绝对唔系出边揸流摊嘅粉面,好彩叫多一份牛肚,如果唔系争餐饱,因为实在太好食。
估唔到连腐乳通菜份量都咁多,味道好不在话下,连啲腐乳都无将货就价
紫菜汤
紫菜汤都只系$10碗,食完好浓既牛汤河再饮一啖,简直系最佳嘅配搭
要喺芸芸众多嘅餐厅突围而出真系唔容易,呢一间小店绝对系值得同住荃湾嘅街坊推介,除咗食物值得一赞之外,店员都会好warm咁问食物质素如何,可想而知对间餐厅系几有心