2018-12-17
12月圣诞节今晚同老婆出尖沙咀,先去食个晚饭再去尖东睇灯饰,爽YY呢!今晚拣咗乐天皇朝尖沙咀新分店,位置阔落,环境又非常舒适。【李白醉鸡】今次再试佢嘅醉鸡,卖相好靓,虽然我哋冇突登叫鸡髀肉,但系都似系髀嘅部份,肉质好嫩滑,酒味不会抢左鸡既鲜味,味道真系唔错。【香辣蒜泥白肉】蒜泥白肉真系好好味,白肉卷住青瓜丝,食起上黎食令到个油腻感无咁重,仲有d又辣辣地既酱料,真系好醒胃!【上海风味酱鸭】作为前菜比我意料之外出色, 酱鸭超入味,鸭皮带点烟烟韧韧,肉质有弹性又有烟熏味,唔错唔错。【清炖鸡汤拉面】个清炖鸡汤系另上,个炖鸡汤非常清甜,唔知点解觉得食上海野一定要食面,所以就叫左汤面试食下。【四川水煮牛肉】鲜牛肉软淋带有咬口,内有劲多幼红薯粉,香料味浓,又有不少芹菜,芽菜和花生,麻辣味非常香,又不算太辣。【宫廷驴打滚】驴打滚唔系好多地方有得食,我比较喜欢糯米做既甜点。糯米皮配红荳蓉馅加上外层嘅黄豆粉,食落好清甜,口感软淋带点烟韧,一边食一边叹茶,冇得顶,值得推介!!
【上海风味酱鸭】
【清炖鸡汤拉面】