2018-02-02 639 浏览
今日收早咗,男朋友话带我去试啲特别嘢,就系尼泊尔菜喇,开头我都估唔到尼泊尔系食乜嘢, 不过都好期待,就等我哋会一会佢。一入到餐厅,完全系家庭式小店既感觉,唔少尼泊尔人一家大细咁用餐,非常地道既感觉,不过亦有香港人系到食嘢, 晚市时间都坐得几舒服, 唔会太挤迫 亦都唔会好嘈,啱晒同朋友一齐倾计谈心。而且仲系咁播一啲当地嘅音乐,啲歌好开心好搞笑,类似pollywood, 够晒特别。喺未嗌嘢之前,老板娘就送上餐前小食,系一啲好脆好脆嘅薄饼,有少少蒜味同香草味咸咸地,当零食一流。小食方面都几多选择, 我拣咗一个平时比较少见嘅香炸菜红球,开头我以为系炸红菜头, 但原来唔系已系一个类似薯丝加埋一啲香菜同蔬菜既炸薯饼, 口感有少少似薯格, 但系就有好多蔬菜捞埋一齐,而且份量都几大兜,特别系佢个辣酱,感觉就好似沙律酱同乳酪嘅混合,少少辣味,仲有少少柠檬叶同埋香料味。而呢一个就系香辣猪肉炒饺子, 其实唔辣, 咸咸香香,出边红色嘅酱汁其实系蕃茄,但唔系茄汁味, 而系咸咸地既炒蕃茄,完全唔酸, 同埋好多香料,好足味。同埋最特别嘅系饺子嘅形状,就好似我哋中国人嘅小笼包, 而且佢同小笼包一样非常juicy 多汁

老板娘送既餐前小食

香炸菜红球

香辣猪肉炒饺子(momo)

同埋最特别嘅系饺子嘅形状,就好似我哋中国人嘅小笼包, 而且佢同小笼包一样非常juicy 多汁, 同埋入面主要系洋葱同猪肉,所以先咁多汤汁, 而外皮就脆脆哋, 应该略为炸过。

香辣猪肉炒饺子(momo)

呢个炒猪大肠就系香料味最重嘅一道,外面啡啡哋色嘅酱汁系由大量香料煮成, 有唔少茴香味, 同埋好得意嘅系佢有唔少五花肉, 但系就口味比较重,建议一定要送饭食。

炒猪大肠

而印度式烤鸡炒饭,同平时喺重庆大厦𠮶啲餐厅食到嘅好唔同, 除咗系印度嘅香米整成, 估唔到嘅系,用饭焗住一件件烤鸡, 我觉得呢个菜系鸡多过饭,啲鸡非常大旧, 你表面上睇到佢全部都系饭,但实际底下全部都系鸡, 足料到爆, 食到好饱呀。

印度式烤鸡炒饭

同埋我最欣赏嘅系佢呢一杯mango lassi,平时有唔少餐厅都系用现成嘅汁开出嚟, 但我睇住老板娘系水吧,用搅拌机「发发声」咁新鲜打出嚟, 一饮落口系劲浓郁劲浆口嘅芒果乳酪味,好清新。

mango lassi

总结,两个人埋单先系二百零蚊,饱到差啲行唔郁,抵到不得了。 下次应该要叫多几个朋友一齐share,先可以叫多几个唔同嘅菜式来试。

2018-02-01
老板娘送既餐前小食