餐厅: 好吃吃光
资讯:

上次去完食芋泥蛋饼之后,先发现原来呢个地方隐藏著好多小店。今次本身就想去间拉面店,但佢就热门到两点前已经卖哂,跟住我就再直行入到去呢间台式料理新店。 「好吃吃光」位于大角咀博文街,位置唔太显眼,但人流都几多吓。店舖呈木白系风格,店内布光较灰暗,可能系隔离装修搭棚先会咁嘅。座位/空间偏向挤逼,侍应经过都要就吓我对手。 食物选择都算唔少嘅,有午市套餐(配凉菜及是日凉茶),可选海老卤肉饭/醉鸡饭/鲭鱼饭etc,都算有特色嘅。亦可以加配少量嘅小食(e.g.台湾肠/花枝丸),饮品都算系平。仲有正价嘅蛋饼类/卤水拼盘/芋圆等。叫够$120有免费嘅甜不辣。估唔到咁细间舖都做到咁多野,但可惜就冇乜面类。 月见海老蚵仔卤肉饭$68 咁嘅卤肉饭餐真系好少见,又有海鲜同家禽,$68黎讲就当系个港式饭咁,性价比就唔错,望落真系有好多料㗎。当日配菜系芽菜,微微带醋酸,但个人麻麻地豆卜+醋呢个配搭。 蚵仔呢样野通常只见到喺蚵仔煎/蚝饼。处理得唔好可能会有蚝壳,又可能会唔小心用手压到爆咗必屎...etc,而呢度就冇呢D情况。蚵仔有淡淡嘅海水味同时又水嫩柔滑。虾粒就估唔到系有煎过架(仲以为只系白灼),质感爽口弹牙,亦

月见海老蚵仔卤肉饭$68

月见海老蚵仔卤肉饭

蚵仔呢样野通常只见到喺蚵仔煎/蚝饼。处理得唔好可能会有蚝壳,又可能会唔小心用手压到爆咗必屎...etc,而呢度就冇呢D情况。蚵仔有淡淡嘅海水味同时又水嫩柔滑。虾粒就估唔到系有煎过架(仲以为只系白灼),质感爽口弹牙,亦有层焦香。

月见海老蚵仔卤肉饭

卤肉嘅五花肉,竟然比蚵仔少,不过又有样感动嘅野。佢卤肉嘅汁竟然系布满于全碗饭中,唔系照咁系上面放D汁𠮶只。一𢳂起,饭粒轻微喷烟,每啖都有甜而唔太重口味嘅卤肉汁,加上肥瘦均匀嘅猪五花,挂在饭粒上嘅蛋液,一口接一口,真心有种暖笠笠又满足嘅感觉。

大满足蛋饼(起司+鸡排+薯饼+蔬菜)$48

大满足蛋饼

初头就冇谂住叫蛋饼嘅,但见佢其中一款有咁多料,就叫咗佢。价钱就当然系贵D嘅,但望吓佢入面有几多料先啦。

大满足蛋饼

蛋饼皮系脆身𠮶只,但就唔脆嘅,反而系微微烟韧,入面有少少葱花。蛋就反咗去表面,配上唔算太浓厚嘅甜面酱。Morzarella cheese上枱时仲有拉丝嘅,唔洗多讲啦。

薯饼切到一粒粒,外层焦黄爽脆,内里嘅薯粒/丝就唔系「蓉」嘅texture,而系「粒」𠮶只。鸡扒我唔知点解食食吓会觉得系猪扒,可能系佢有D柴挂,而佢同虾粒一样系煎得靓仔嘅。所有材料都均匀分布于每片中,唔话佢满足又真系唔得。

芋圆糖不甩(芝麻粉)$30

芋圆糖不甩(芝麻粉)

又一特别之作。餐厅将糖不甩汤圆变成芋圆,除咗花生粉外又可以叫芝麻粉,但其实佢个摆盘反而更似系鲜奶麻糬咁,可能就系差咗个姜汁糖水挂😆。望落好似有D空虚,但你一粒一粒咁食都好饱嘅。但系佢比𠮶支牙签就...佢用咗个牙签纸包做咗个DIY咁lor,其实就唔洗咁啦。

芋圆糖不甩(芝麻粉)

芋圆有四只颜色,应该系紫薯/番薯/芋头/绿色嘅抹茶味,口感烟韧黏身。如果斋食嘅你会食到佢DD原材料嘅味(我知冇人会斋食)。黏上甜而深厚嘅黑芝麻粉,为芋圆带来生气。但呢道菜其实可以再进步吓,例如牙签𠮶part,令芋圆黐咗喺个木板咁,好似都未算系好完整咁。
  • 月见蚵仔鲁肉饭