2023-07-20
呢间系太子新开嘅手工面包店🤲🏻以低糖油嘅配方制作 更健康💚包嘅款式超多 用嘅面团都唔同 每日试一个都应该要成个月 好癫🥹.📌大蒜洋葱奶酪面包 $22内馅系混入大蒜同洋葱嘅忌廉芝士 好浓香 食落有啲似鹅肝酱嘅口感🧄🧅味道偏咸 唔系平时甜包乳酪嘅酸酸甜甜🧀包体松软带微甜 大概馅同包嘅比例系1:3 平衡番馅料嘅味 令整体唔会过咸🙌🏻.📌伯爵茶蔓越莓辫子 $36欧洲传统嘅面包 将面团编成辫子 好可爱☺️包身松软 外层带点微脆 加埋杏仁片 更加香口 有啲似丹麦条嘅变奏版👅酸酸甜甜嘅蔓越莓干 配搭清香微甜嘅伯爵茶酱 味道好夹☕️.📌合桃肉桂卷 $32系我好钟意嘅北欧甜包🥹呢到好特别 系用左酸奶面团嚟整 以Greek yogurt取代部分牛油同忌廉 比一般轻盈低油腻感👍🏻外层酥脆 内里柔软 再加埋大量香脆合核 好有口感🤤肉桂味超香甜浓郁 配上酸奶包 食落唔会太甜腻 好食🤎.📌南瓜子豆蔻卷 $29呢款就传统啲 外层酥脆 比起肉桂卷扎实重面粉感 相对上有咬口 有少少似中式叉烧包嘅口感🤣加入大量带有花香, 果香甜味同树叶香气嘅豆蔻 香味浓郁🌿另外仲有好多南瓜籽 增添多份坚果香同口感🎃.📌桂花小米面包 $28原
📌大蒜洋葱奶酪面包 $22
📌伯爵茶蔓越莓辫子 $36
欧洲传统嘅面包 将面团编成辫子 好可爱☺️
📌合桃肉桂卷 $32
📌南瓜子豆蔻卷 $29
📌桂花小米面包 $28
原本以为系加咗小米入面团到 点知切开竟然系包住小米🍚将桂花瓣混入小米 香甜得嚟有淡淡花香 好有中东嘅感觉🌼松软带点𡁻口嘅面包配上粒粒小米 口感几得意 但味道就一般🙈
📌草莓白朱古力吐司 $52
吐司面加咗啲干花碎同类似奶酥口感嘅三色香甜脆脆 卖相好靓😍外层焗到硬脆 撕开微微牵丝拉扯感 松软湿润 但就未去到生吐司咁soft🍞内馅系酸酸甜甜嘅草莓干同香甜白朱古力酱 整体食落又唔算好甜 唔错㖞🍓🍫