2022-08-28 87 浏览
旺角周街都系茶餐厅,但最受欢迎应该都系四宝食堂,因为每次晚饭时段都见到有人排队。上次经过望咗吓餐牌,中式西式港式都有,炒粉面、常餐、客饭、炖汤、意粉、汉堡、锯扒等等,一家人去就算口味唔同都梗有啱心水嘅,所以今日带咗爸妈嚟试吓,叫咗几样嘢开心share。【烧美国极级牛板腱】叫咗七成熟,上碟已经系切开咗,肉色鲜嫩,牛肉味浓,亦有烧烤香味。配菜除咗西兰花苗仲有成个惹味烤蒜头,几有特色。牛扒餐跟一个厨师发办沙律,今日系【樱花虾苹果沙律】,鲜爽又解腻,营养均匀。老豆就最钟意饮汤兼且无饭不欢,叫咗个【一人前养生炖汤晚餐】,包一盅炖汤同客饭,今日系【五指毛桃煲虫草花】,都几足料有火喉。客饭【碧绿翠肉瓜炒斑球】,翠肉瓜同斑球都几多亦炒得有镬气。【拔丝山渣汁菠萝咕噜西班牙黑豚肉】夹起件咕噜肉真系有拉丝效果,酸酸甜甜劲开胃。咕噜肉系西班牙黑豚肉,口感外脆内软。菠萝系鲜切菠萝肉,食吓生果帮助消化。我同妈妈一人一杯特饮。【紫薯雪糕拿铁】粉紫色好靓,如果多啲装饰卖相就更好~每一啖都有紫薯柔和嘅香甜,加上炎炎夏日有雪糕食,爽呀~【黑加仑柠檬梳打】提子甜味同柠檬酸味完美配合,梳打汽泡令饮品更清爽,消暑一流呀~食完爸

我同妈妈一人一杯特饮。【紫薯雪糕拿铁】
【黑加仑柠檬梳打】

食完爸妈都赞,已经谂定下次想食乜。下次妈咪唔想煮饭又多个选择啦。