2021-03-17
咁耐冇得返乡下,好耐未食过正宗嘅潮州菜。上网见到人哋话呢间好似几正宗,所以过嚟试吓。佢个铺面就同普通大排档差唔多,但系好细心地落晒胶幕。然后佢啲餐牌贴晒上墙嘅字句都好吸睛。好多出边打冷冇得食嘅潮州菜,呢度都可以见到。潮州菜一定要试卤水鹅,卤水鹅件系有骨嘅,佢个卤水唔会太咸。而佢啲我肉唔会太肥,睇佢𠮶层皮都知道呢只鹅系瘦底,啱晒我呢啲太怕食肥膏嘅人。另外一样一定要试嘅系蚝饼,佢个蚝饼都炸到脆卜卜,但系又唔会俾人感觉好热气。而且佢啲蚝仔都唔算少,每隔一够都会有蚝仔喺入边。另外仲有煎莲藕饼,呢个莲藕饼绝对系送酒推介。外层都系煎到脆卜卜,但系佢个味道比较浓,而中间都有粒粒莲藕,口感几丰富。最后试埋佢哋个潮州白粥,不过比起正宗潮州粥我嫌佢啲米煮到比较烂,可能因为系米嘅关系,食唔到潮洲白粥应有嘅米嘅香甜味。两个人食三个𩠌已经好足够,因为佢每一碟嘅份量都唔少,而呢个价钱我觉得都OK。
佢个铺面就同普通大排档差唔多,但系好细心地落晒胶幕。
潮州菜一定要试卤水鹅,卤水鹅件系有骨嘅,佢个卤水唔会太咸。
而且佢啲蚝仔都唔算少,每隔一够都会有蚝仔喺入边。
另外仲有煎莲藕饼,呢个莲藕饼绝对系送酒推介。