2020-06-10 1778 浏览
今晚二人去左黄大仙撑枱脚,<和气食堂>一直人气高企,一定有佢既原因,今晚我地都比佢吸引住,好彩等左吾系好耐,十分钟左右,便有二人枱。睇完个Menu,真系超级劲多选择,沙律、鱼生、刺身、卷物、定食、冷面、锅物、甜品样样都有,简来简去,因为有太多野想试,有选择困难症既我,都花左少少时间先落到单。<火焰左口鱼边牛油果沙律>沙律用金属碗上,可以保持冷冻感。牛油果同沙律菜好新鲜。火焰左口鱼好肥美,入口好嫰滑,仲带有鱼油味,上面仲有黑松露酱,感觉好清新开胃。<芝士软壳蟹卷>呢个芝士软壳蟹卷,上面有好多蟹子,软壳蟹微脆,放满整个饭卷入面,仲有芝士同沙律酱配衬,非常好食。<烧鳕鱼棒>烧鳕鱼棒非常香脆,入口甜甜地,作为前菜,绝对系惊喜之作!!~<珍宝赤虾海鲜丼>主食叫左鱼生饭,赤虾劲大只吖!!有成只女仔手掌甘长,而且肉质够弹牙,仲好甜好新鲜。其它刺身有带子同三文鱼,同样鲜甜肥美,仲有爆多蟹子铺系面。大赞吖!!~<海胆冷素面>海胆冷面份量好多,可以足够二人分享。上面除左有4大片海胆,冷面下面仲有好多好cream

<火焰左口鱼边牛油果沙律>

<芝士软壳蟹卷>

<烧鳕鱼棒>

<珍宝赤虾海鲜丼>
主食叫左鱼生饭,赤虾劲大只吖!!
。大赞吖!!~

<海胆冷素面>
海胆冷面份量好多,可以足够二人分享。上面除左有4大片海胆,冷面下面仲有好多好creamy 既海胆酱。冷面入口非常细滑,捞埋满满既海胆酱,清新得来,完全不带腻感,真系大满足吖!!~

见到唔少客人都order左雪糕甜品,我地都按耐不住,叫左个<糯米糍红豆培茶牛奶雪糕>。培茶牛奶雪糕有淡淡既培茶味,牛奶雪糕非常香滑,仲有红豆蓉同少女味劲浓既粉色系粒粒Q弹糯米糍,真系吾好讲少,真心好食!! 系至强推介吖!!~

另外我地仲试左两杯特饮,分别系<柠檬蓝柑梳打>同<蓝柑白桃梳打>,单睇呢个海天蓝色已经令人无法抗拒,两杯都系带酸酸甜甜口味,清甜口感,够晒冰凉,啱晒炎炎夏日。

成餐日式料理,二个人都系五百几蚊,已经饱到上心口。值得一赞既系,餐厅虽然客人不少,但上菜速度好快,效率好高,而且服务质素不错,价格亦非常大众化,绝对系值得再来既食堂吖!!~

• 芝士软壳蟹卷
  • 火焰左口鱼边牛油果沙律