2016-09-04 1246 浏览
同朋友去元朗行街,佢介绍我去食呢家常去嘅米线店。初次报到,确实俾碗面吓亲!实在太大碗嘞!应该两个人食都得。我叫咗两款𩠌,猪肠同鸡丝,猪肠份量较少,得四五旧,薄薄的,唔系好够喉。猪肠味唔太出,有啲又肥咗啲。而鸡丝份量都算多,鸡肉鞋咗少少,不过鸡味甜。本身怕辣,所以叫咗清汤,香料味略有不足,再浓啲多啲葱、芫茜会更好!面类都相当多选择,招牌米线够绵粘,浸几耐汤都唔会软。叫咗两碟小食试试,手拍青瓜。每逢有青瓜嘅地方,台湾面又好,四川米线又好,一见青瓜都会去试。呢度青瓜够爽脆,感觉新鲜,有麻油香,但麻辣味未完全入到去。再嚟尖椒皮蛋,啲皮蛋同平时见到嘅唔一样,蛋白部分透明,通透似晶体。食落啲味道就靠蛋黄,有啲流心,滑滑地,蛋味浓。有少少麻辣吊吓味有种解腻感。食完饱到食唔到晚饭。