2023-11-04 301 浏览
有日想同朋友去元朗食串烧庆祝万圣节,之后佢推介我去呢间好烧式烧烤专门店,佢个店面使用红黄相间的字配白光灯,非常之醒目。店主仲好有心配合万圣节主题有两只哇鬼企左系门口吸引人,店里面亦都挂起左蜘蛛网装饰,真系好有万圣节feel。餐牌食物款式非常多,有肉有素,任君选择。好啦,依家要黎介绍重头戏既菜式啦~~首先系烧半只龙虾,价钱黎讲都合理。龙虾都几大只,差唔多有我只手掌咁大。一叉起旧龙虾肉没有发霉及不新鲜情况,啖啖都系新鲜龙虾肉。厨师都处理得唔错虾身烧得岩岩好都几干身唔会湿立立,又舍得放左好多芝士和蒜蓉,龙虾肉配埋芝士/蒜蓉真系有种high class既享受。烧蚝都烧得唔错,芝士都落得好重手,最岩我呢啲芝士控的朋友。蚝身金黄色微微焦香,份外惹味,一上菜个阵香喷喷的海鲜的香味,蒜蓉配埋蚝简直系绝配。只恨胃口太细要试埋其他美食,如果要斋食烧蚝,起码要黎一打先满足。厨师煮得好好味吖~到杂锦既串烧啦,我地嗌左安格斯牛肋串、和牛肋串、阴功猪每样2串,一上菜成间餐厅都充斥的香味,安格斯牛肋串肉质比较肥瘦均匀,肉味都几香,面头有少少焦香份外惹味。和牛肋串真心推介,牛肉油脂的香味十足,肉质非常嫩口,厨师仲放左

烧半只龙虾(芝士)
烧半只龙虾(蒜蓉)
烧半只龙虾
烧蚝(蒜蓉/芝士)
烧蚝(芝士口味)
烧蚝都烧得唔错,芝士都落得好重手,最岩我呢啲芝士控的朋友。
串烧杂锦(自行选择)
和牛肋串2串
到杂锦既串烧啦,我地嗌左安格斯牛肋串、和牛肋串、阴功猪每样2串,一上菜成间餐厅都充斥的香味,安格斯牛肋串肉质比较肥瘦均匀,肉味都几香,面头有少少焦香份外惹味。和牛肋串真心推介,牛肉油脂的香味十足,肉质非常嫩口,厨师仲放左原条香草解左肉类的油腻,应该餐厅使用左啲比较高级的和牛,所以啲肉食落去真系有啲唔同,值得回味。阴功猪肉串猪肉都烧得唔错,肉质柔软,味道唔会太咸。
辣酒煮沙白
食得多烧野想黎其他的海鲜,于是叫左份辣酒煮沙白。沙白都几新鲜,排沙已经处理好,所以沙白没有沙粒的口感,配埋酒香和辣椒一只一只停唔到落黎食,好味道~
蒜蓉烧茄子(原条小辣)
黎烧烤餐厅点可以唔嗌烧茄子呢?呢间餐厅厨师处理得唔错,火候控制得唔错,唔似其他烧烤餐厅会烧焦左个茄子有阵㶶味,证明厨师出品有一定水准,上面啲茄子肉可以刮得干干净净唔会因为烧过头/烧唔熟而剩低好多部份不能食。茄子调味都唔错,基本上唔需要再加酱料就可以即刻食。
鲍鱼汁海鲜荷叶饭
到最后要黎个饭收尾啦~荷叶饭里面都有好多海鲜,有虾肉、蚬和鱿鱼块,炒饭底系鲍鱼汁葱花蛋,配埋荷叶个阵香味,非常惹味。份量都非常多,起码可以装3-4碗,性价比都几高。
总括而言,呢间餐厅出品有一定水准,烧肉类有一定技术。
烧半只龙虾(芝士)
烧半只龙虾(蒜蓉)
烧半只龙虾
烧蚝(蒜蓉/芝士)
烧蚝(芝士口味)
串烧杂锦(自行选择)
和牛肋串2串
辣酒煮沙白
蒜蓉烧茄子(原条小辣)
鲍鱼汁海鲜荷叶饭