2019-09-10
4个中意食麻辣火锅既朋友一聚,系湾仔拣左呢间麻辣火锅店,点解?未入去都已经比佢既香味吸引住,真系闻到都流口水。2个汤底,虽然中意食辣,但都要中和下。1,重兴麻辣大红锅,话明食麻辣火锅呢个汤底必点,但大家留意,中意食辣同食唔食得辣系两回事,我地叫小辣都好辣。2,松茸锅,呢个汤底本身好甜,好往菇味,佢地店推荐未食之前饮左汤先,但我话你知冇汤佢地都系加汤唔系加水,我地基本上由头饮到落尾。调味料都系火锅既灵魂,我一般食都系落大量葱,香菜,麻油,醋或酱油。爽滑牛肉牛肉好滑,就算滚耐左都唔会老,大小岩岩好,口感一流。饺子拼盘有2款, 韭菜,虾肉,皮唔太厚,料够多唔会静系食皮既感觉。码头三宝毛肚,鹅肠,黄喉,三样都非常新鲜,平均滚10至20秒就食得,又爽口又美味。鲜泡椒田鸡佢原只田鸡新解牢,够肥味,加上泡椒酸辣味入哂落啲肉度,食落口有几层味道,非常丰富。手工墨鱼滑墨鱼味浓,爽口弹牙重庆酥肉呢个本身都已经熟左,超好味,佢系炸左既猪肉加上唔同既调味粉,唔会太热器。南瓜饼食左咁多辣野都要中和下食啲甜点呢个南瓜饼系静用南瓜做出黎,咬入去都系车瓜容,唔会过份甜,食完一旧又想食一旧
2个汤底,虽然中意食辣,但都要中和下。
爽滑牛肉
牛肉好滑,就算滚耐左都唔会老,大小岩岩好,口感一流。
饺子拼盘
有2款, 韭菜,虾肉,皮唔太厚,料够多唔会静系食皮既感觉。
码头三宝
鲜泡椒田鸡