2011-01-02
岩岩睇完电视讲,即刻谂起咁耐都未写过民声冰室,呢一间既蒸肉饼,系我食过咁多间里而最好的。蒸肉饼如早前所讲,不能用肉饼来形容,用一个”塔字”来形容比较好,因为大大话话都有5-6吋高,最顶放上了一颗圆润爆油既咸蛋黄,十分松化,而且味道鲜美,咸度刚刚好,用黎送饭或就咁食都同样回味无穷,因肉饼内有足够既肥肉,肉饼无肥肉就失去了应有既松化感觉,而且生粉也下得很少,没有浆糊既感觉,完完全全超出了以往对肉饼既观感。豉油姜葱鸡,份量颇大,肉质非常之嫩滑,皮下脂肪唔会太多岩岩好,而且鸡味十足,唔似冰鲜鸡的味道,但又一定不是新鲜鸡,感觉真系好似用冰鲜鸡做出新鲜鸡的味道,配上甜豉油,夹著姜葱一起食,更加美味。反而接著的红酒牛肋条,虽然味道不俗,但只是一般,红酒焖野应有既酒香及果香,没有太大感觉,可能茄味完全覆盖。另外,肉质虽则已经焖淋,但由于太大条既关系,并且有块筋膜连著,,食落好似无咁方便,如果可以一开二就更加好啦。另一招牌菜 - 泰式炸排骨,估唔到咁普通既炸排骨,配合泰国辣鸡酱系咁好味,排骨炸得酥脆,腌得很入味,呢到既特式摆法,向上叠,真系有趣。虾酱通菜,炒得很入味,唔错唔错。汽水用上大支装可口可乐,还
虾酱通菜,炒得很入味,唔错唔错。
汽水用上大支装可口可乐,还可配上冰底,十分舒畅。当美食尝尽才发现门口已经排了一条长长既人龙,有几十人已排起队来,所以都急忙埋单走人,等多D人早些享用。整体十分之满意,特别钟意那个肉饼塔,简直系令人没齿难忘。
更多相片:http://hk.myblog.yahoo.com/zysk-c/article?mid=1245