放工快快手买嘢食上朋友屋企睇世界杯⚽️,我哋喺外卖App拣咗「Pigsman」,去到舖头先发现原来餐厅咁型仔,甚至乎行过你唔会联想到佢系同食有关。虽然食店主打外卖,不过亦设有几个堂食座位。店内嘅装修带点格调,🪟橱窗内放咗手抢、子弹、酒瓶、刀、工具同西装等,似乎系向著名电影致敬🎬。顾名思义,小店嘅招牌菜系猪扒🐷,猪,全部都系猪;菜式包括多款猪扒饭、猪扒汉堡包、猪扒多士同猪扒沙律等。我认为价钱都OK嘅,合理水平,唔会吓怕人、搞到试都唔想试。外卖准时预备好,饭盒包装以至食物卖相都无得顶👍。第一感觉以为长方形嘅外卖盒容量好少,但其实又唔系㖞,𩠌同饭嘅量都好足。特务Typhoon: 避风塘猪扒饭($63),避风塘口味充满港式风情🇭🇰,饭面铺满金黄香脆嘅炸蒜粒,另外仲有干辣椒同葱,食落具镬气,而且辣度显著🌶️。虽然空间有限,不过都加咗几条豆角搭拌。但呢款嘅饭底系白饭,就略嫌比较干身。主角猪扒好出色😋,切件上,一客饭有成十件,而且仲系厚切。猪扒肉质软腍,保留肉汁,又够入味,绝非用松肉粉腌到过晒火𠮶种。特务C.C.: 芝士焗越式水咖喱猪扒饭($73),焗猪超正,由于系汁焗,所以解决埋饭干嘅问题。🥘越式咖喱
避风塘猪扒饭
芝士焗越式水咖喱猪扒饭
特务C.C.: 芝士焗越式水咖喱猪扒饭($73),焗猪超正,由于系汁焗,所以解决埋饭干嘅问题。🥘越式咖喱汁好惹味,香而不辣,但又未至于日式咁温和,再加埋芝士一齐焗🧀,双重滋味。猪扒当然同样有水准,而且配咖喱系经典组合,一定无得输,佢仲有我最爱嘅咖喱薯仔。
猪扒薯条
金手指: 猪扒薯条($35),原本我以为系炸猪扒拼薯条🍟,即系茶记啲下午茶餐咁。谁不知佢系将猪扒切成条状,再油炸,成盒都系肉!🍗炸物最怕就系干同油,不过佢控制得好好,炸衣薄脆,有啲似台湾盐酥鸡层皮,肉质细嫩,蘸烧烤酱食好搭调。呢款小食超适合夜晚睇波做宵夜。
自家制薯蓉拼肉丸配烧汁
双重特务H&M: 自家制薯蓉拼肉丸配烧汁($38),无论薯蓉定肉丸都系餐厅自家制作,诚意十足。🐽手打肉丸有三大粒,质感弹牙,有少少似猪柳扒,并混入香草调味。🥔薯蓉口感细滑绵密,相信牛油比例有返咁上下,惊喜位系入面仲加咗蘑菇同薯仔粒,薯中薯好得意。
总括嚟讲,超好味猪扒发现在特务Pigsman🌟,最初有谂过店舖嘅出品系咪只著重噱头,点知系高质美食。佢不负猪扒专门店之名,值得推介!
10 分钟 (外卖自取)
避风塘猪扒饭
芝士焗越式水咖喱猪扒饭