2022-12-27
太座突然话想食酱油蟹同炸酱面,我地食过最好食嘅就系尖沙咀chumchum味,梗系即刻去食啦!仍然系咁多人食,就知水准唔会差咗,好睇去到仲有一张枱,so lucky!“酱油蟹”味道依然,究竟呢只蟹嘅来源系点,我上网做咗搜查,(韩语:간장게장),韩国五大名菜之一,将未经烹调的生蟹放在酱油中腌制而成,当地民众喜爱直接将白饭加进蟹盖内与蟹黄一起伴吃,故这道菜色又名偷饭贼。我地就将蟹膏捞落白饭度食,真系好惹味,其他蟹肉超甜,有点甜到漏嘅感觉!“炸酱面”在面上面淋上由咸黑豆酱,配上猪肉和蔬菜和海鲜制成的浓酱,又有返甜甜地中和返,太座话系佢喺香港食过最好食嘅炸酱面!“炖牛排骨”我地点咗辣味上枱时仲滚紧,食落嘅辣度唔系讲笑,太座就食得好开心,我就食到成吉思汗打仔咁,不过呢只味道系会令人越食越想食!“烤牛肉紫菜饭卷”食落有点脆又有点软,烟烟韧韧,唔错!“煎蛋卷”睇落普通食落非比寻常,煎得成条蛋浆软软都唔容易,谂住食一旧帮衬吓,点知食埋最后一旧,强烈推介!
“烤牛肉紫菜饭卷”食落有点脆又有点软,烟烟韧韧,唔错!