2018-01-27 530 浏览
最近试左 近期几hit嘅麻辣火锅。铜锣湾麻神麻辣火锅。讲真佢个麻辣汤底真系无得顶辣就唔算辣(当然我呢啲食辣食到麻目嘅人更系嫌唔够辣啦)但一般正常人系觉得佢香辣适中,我觉得佢正系因佢麻辣带少少甜、又唔油,汤底仲可以饮!无错!侍应向我地介绍个麻辣汤底系可以饮,因为里面系用大量水果淆制,无加味精!确实我地成班人一饮再饮个汤底,但无人觉得饮完味精重口干至于另一边清汤不过不失,唔算特别!另一重点推介无鸭血!必食!讲真我系香港食过好多间麻辣火锅,每次有鸭血我都必点,但一般我都觉得无咩特别,我一直都觉得香港嘅麻辣鸭血无台湾整得咁好食🤨!嗯!无错!我钟意食麻辣火锅嘅疯狂程度系会一年去台湾2、3次,为嘅就系食麻辣火锅🍲🌶🌶 而我钟意食台湾麻辣火锅其中一个原因系佢地锅底嘅鸭血同豆腐。(而系香港鸭血就食到,但台湾麻辣火锅常用嘅硬豆腐我就真系食唔到!如果有人知请话俾小编知🙇🏼‍♀️)而麻神嘅鸭血系我觉得目前系香港食最好食嘅鸭血,无论系质感同味道都好好,好够味一试爱上真系好想快啲再食!仲可以添食!只于食嘅时候侍应建议我地用🍴品尝,声称咁样就唔因为用筷子🥢而夹散鸭血另到里面嘅汁流出,虽然佢地咁建议,但我食左2嚿之后
至于另一边清汤不过不失,唔算特别!
一试爱上
真系好想快啲再食!仲可以添食!只于食嘅时候侍应建议我地用🍴品尝,声称咁样就唔因为用筷子🥢而夹散鸭血另到里面嘅汁流出,虽然佢地咁建议,但我食左2嚿之后嫌麻烦都系转用番筷子食!但我唔觉得有咩分别!
其他食物,牛肉ok,食落够牛味口感柔软,价钱算中价,所以整体ok!其他食物,好似黑毛猪,杂丸等⋯老实讲普普通通,唔算好出色,又唔差啰!款式选择唔多!饺子🥟就麻麻地,价钱唔平但无特色,份量又少少⋯唯一觉特别系有冰菜,第一次用冰菜打边炉,都几食,值得一试!
麻辣鸳鸯汤底
麻辣鸭血