2010-06-07 810 浏览
好耐以前第一次哩食晏,贪佢平,又可以食几粒钟,极之好hea;今次再重逢,原因系有得免费食番餐,不过,经常晌报纸见佢卖广告,个自助晚餐本身都唔贵,仲要成人一送一,以价钱而言就真系超抵,但唔算系好超值,因为依度食物嘅种类同质素只属普通,虽然佢每季都有做主题,除咗主题食物会致细、高质D,其他就可能会系平庸少少,但实际D讲为起一个人加埋一折后都系$160左右就食到一个自助晚餐,同依家出面嘅4、5星酒店收四五百蚊一餐,真系无得比架㖞!所以我自己哩之前都唔会抱有太高期望,唔会用平时去4、5星酒店食嘅心态晌哩度食,否则,你可能会话佢呃人,点解生蚝又无、鱼生又得一种、热盘又少……等等投诉!不过,好老实咁讲,若果要正价一个人连加一差唔多成三百蚊,咁就未必会哩,因为有其他好选择!依晚闲日我哩到人唔到,真系成个场得几枱客,少得有D可怜,所以地方显得宽敞,木枱籐椅,幽静,无争食嘅场面,收碟斟水快手快脚,其实侍应唔多,只系客更少!沙律只得两款沙律菜,不过酱汁就有四款,加上7、8款配料如桃、车厘茄、粟米、红腰豆、黑水榄……等,仲有4款预制好嘅沙律,另外又有新鲜菠萝、同哈密瓜,任得你左沟右沟总配搭到你嘅心水沙律。难
,因为有其他好选择!

沙律
只得两款沙律菜,不过酱汁就有四款,加上7、8款配料如桃、车厘茄、粟米、红腰豆、黑水榄……等,仲有4款预制好嘅沙律,另外又有新鲜菠萝、同哈密瓜,任得你左沟右沟总配搭到你嘅心水沙律。难得两款沙律菜都够新鲜、够爽脆,咬落「索索声」,其他配料同预制沙律不过不失咁啦。

冷盘、海鲜
三款冻肉肠、青口、冻虾、三文鱼同八爪鱼刺身,就系得咁多,后尾添咗款蚌肉,唔系好知佢个名,大致都OK嘅。系青口觉得削咗D,三文鱼刺身未系好油甘,八爪鱼刺身有D韧添。

意式小食

多款别致嘅意大利小食:蕃茄水牛芝士、肉肠配意大利青瓜、意大利火腿配露笋、烤吞氧鱼配蕃茄沙律…,一小碟一小碟咁,做得精巧,每碟份量细细一个人都可以试匀晒佢。味道又确有意大利色彩,卖相样样都做得有板有眼唔马虎,好似蕃茄水牛芝士咁,蕃茄同水牛芝士打斜一层叠一层,再加少少香草酱上面,再洒几粒松籽,认真好味!又好似个意大利火腿配露笋,两片巴马火腿横放晌几条露笋之上,再头尾各加半粒橄榄,不单令味道丰富咗,个样都好睇咗啦!

热盘

约莫有12、13款左右,因为系做意大利食品,所以有意大利野菌酥皮卷、意大利云吞同意大利饭,仲有港式嘅炒青口、椒盐虾、蒜蓉蒸带子……等等,较为吸引人注目系个烩羊膝,好大只,一件有成两个拳头咁大,所以我哋夹咗一件,4个人一齐干掉佢,兼且几好食。整体哩讲,都算系过得去,几样意式食物都有D水准,唔系得个样,好似个意大利饭,浓香芝士味,饭粒烟韧有咬口!

甜品

阵容唔算好鼎盛,但印象中大概都有11、12 款左右,大致上都做得似模似样,多数都系一般自助餐常见嘅种类,例如蓝梅芝士饼、法式炖蛋、意大利芝士饼、布甸、奶冻……,唔见有咩好特别或好有创意嘅甜品,但质素都唔太差,啱到大众要求,所以依部分都合格啦!其中嘅苹果金宝挞同朱古力三重奏蛋糕小弟就比较欣赏,因为前者细细粒好易食,苹果酸酸甜甜咁,加埋面层面粉牛油做嘅金宝粒,几香脆;而后者不外乎因为有三种朱古力味嘅魔力!

做到咁平都唔见佢多客,食评又成日被人话佢少嘢食,又无贵嘢,咁有D人睇完D食评咁差梗唔会去啦,简直恶性循环。我觉得佢哋真系要转型,既然地方有限,食物又唔多,收个百几蚊一位,不如转做半自助仲好啦,头盘、沙律、甜品任食,不过做得精D,提高番食物嘅质素,然后等客拣个主菜,主菜可以每季唔同主题又得,又或长期有7、8款唔同地方嘅菜式都得,反正有D人食自助餐都唔系食得好多嘢,半自助可能仲啱依D人!同样都系收百几蚊位,D人就唔会用食自助餐有几十百样嘢食嘅心态投诉依样、投诉个样喇
地方宽敞,木枱籐椅
今晚真系好少客
沙律、酱汁
冷盘、海鲜、预制沙律
烩羊膝,真系好巨型
甜品,都似模似样
DIY沙律
意式小食
热盘:意大利云吞、野菌酥皮卷、蒜蓉蒸带子、烩羊膝
我的甜品拼盘
2009-06-26