2022-01-16 288 浏览
鲣乌冬 (长沙湾)听讲呢度嘅两位老板曾到日本-四国🇯🇵香川县学做乌冬,本人两年前最后嘅旅行都系去果度,所以今日嚟想揾返乡下嘅味道🥲🔺无加一服务费🤗🔺只收取现金~<海苔冷乌冬+姜葱芝麻+铿鱼酱油>夹起乌冬时,唔会好黏👍🏻口感烟靭,但又唔会咬到牙软😋但味道同想像中有啲唔同,本来以为会有海苔嘅味,但唔觉有,只有少少嘅咸味,少失望~<三文鱼籽+蟹籽+酱油冷乌冬+昆布+萝卜蓉>口感比海苔乌冬更粗身更烟韧,烟韧到咬得耐会牙攰🤣浓浓嘅铿鱼味酱油加上有多种配菜,口感丰富🤤怕腥嘅朋友可以洒上柠檬汁,食不到柠檬味但酱油会变得微酸同更易入口,十分开胃👍🏻👍🏻👍🏻天妇罗鸡炸得都算脆,肉质嫩滑,有少许鸡油,调味足够🤤经腌制嘅番茄🍅咸甜酸嘅味道➕麻酱,番茄嘅味唔会被抢走,好夹好fresh🤤餐牌方面好用心,整得好似日本乌冬专门店嘅menu。店员见我影相,即刻攞咗张靓啲嘅menu比我,中日对照,图片更大更清晰💕内部主要用木造设计,挂满大大小小嘅御守,又有日本风嘅小摆设,仿如置身日本🇯🇵🗾门面已经好有日本feel,亦有打卡位,几满足到想去日本既心❤️
鲣乌冬 (长沙湾)

🔺无加一服务费🤗
🔺只收取现金~

<海苔冷乌冬+姜葱芝麻+铿鱼酱油>
夹起乌冬时,唔会好黏👍🏻
口感烟靭,但又唔会咬到牙软😋
海苔乌冬

<三文鱼籽+蟹籽+酱油冷乌冬+昆布+萝卜蓉>
三文鱼子酱油乌冬

天妇罗鸡炸得都算脆,肉质嫩滑,有少许鸡油,调味足够🤤
天妇罗鸡件

蕃茄青瓜沙律

餐牌方面好用心,整得好似日本乌冬专门店嘅menu。

三文鱼子酱油乌冬
天妇罗鸡件