2022-02-18
❀ MUTA Restaurant #尖沙咀 ❀❗️超悠闲榻榻米Cafe 菜式精美打卡一流❗️——————————————————又有一间新开张嘅Cafe,今次嚟到位于尖沙咀嘅美丽华中心。Cafe充满日系风情,门口摆满植物,内里仲有超打卡嘅榻榻米座位🥰原来佢系另一间我超级喜欢嘅餐厅,ATUM Restaurant嘅姐妹店💓ATUM 嘅菜式摆盘精美,大胆fusion得来味道又出色。今次MUTA 同样保留求变、创新嘅理念,不过就走更加轻松悠闲cafe嘅路线,菜式仲系以少盐少油嘅方式制作。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Toast set $288/2 (3.7/5)♥ Toast with Homemade Jam ♥ Pumpkin & Pistachio Soup♥ Assorted Canapés♥ Fresh juice/ tea/ coffee 人气toast set,可以自己烘面包又可以打下卡📸!本身有两大个已经预先预热嘅朱古力酥,口感酥脆,牛油味香浓,充满流心朱古力酱。另外可以自己烧猫型多士、sourdough、迷你朱古力烧饼。配上自家制热情果酱、忌廉同埋牛油。𠮶set仲配两只温泉蛋、南瓜汤、
❗️超悠闲榻榻米Cafe 菜式精美打卡一流❗️
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ Toast set $288/2 (3.7/5)
♥ Toast with Homemade Jam
♥ Pumpkin & Pistachio Soup
♥ Assorted Canapés
♥ Fresh juice/ tea/ coffee
人气toast set,可以自己烘面包又可以打下卡📸!
𠮶set仲配两只温泉蛋、南瓜汤、迷你泡芙。
唔好睇佢样样野细细粒,加加埋埋都几饱肚👌🏻。
味道就不过不失啦,都系正常面包、甜品,不过胜在有得玩下几过瘾🤣。
另外亦包每人一杯特色饮品,我哋分别嗌左热茶Candied Almond Tea、Matcha Latte。
☞ Anchovy/ Cabbage & Cream Orechiette $138 (3.8/5)
猫耳朵都算系香港Cafe比较喜欢使用嘅意粉,可能贪佢细细粒几得意,口感又带点弹牙。
配上鳀鱼椰菜忌廉酱,卖相唔算好吸引,不过入口都唔错😳味道咸咸地有少少似吞拿鱼茸嘅味道。
☞ Meatball Yakitori $78 (4/5)
钟意居酒屋嘅相信对鸡肉棒串都唔陌生,呢间嘅鸡肉棒串比起一般嘅更加香脆,应该系微炸,我几钟意❤️。
内里亦有吹口嘅鸡软骨,配上蛋黄烧汁,味道唔错!
呢个价钱有三大条都算几抵👌🏻。
☞ Chocolate Ganache $108 (4/5)
虽然呢个甜品真系非常邪恶又腻,但真系几好食🥰!
大大嚿朱古力ganache,口感有啲似更加稠身浓郁嘅慕丝,口感顺滑,入口即溶。
朱古力味香浓带苦,唔会太甜。
另外仲有配上红桑莓平衡甜腻。
——————————————————
✨整体味道: 3.9/5
✨环境装修: 4.5/5
✨服务态度: 4/5
✨性价比: 3.7/5
✨再访兴趣: 3/5
💞整体来讲
有休闲舒适嘅环境,到处都可以打卡📸菜式方面选择都几多,精美得来亦带点玩味,轻松叹返个下昼都唔错!