2019-07-20 227 浏览
话说寻日去完书展,唔知食咩好,又行到有啲攰,想大啖肉大啖肉咁食,忽然兴起想食茶餐厅㖞!上网做下功课,谂住去廉记咖啡,但去到望住个餐牌都唔知食咩好......见到对面呢间龙凤冰室,个餐牌有好吸引嘅鸡髀啊猪扒啊咁,令我谂起以前好传统嘅茶餐厅,就坐咗入去叫咗两个餐。一个系蜜蒜鸡髀配意粉,仲有一份炒蛋,上面仲有一啲急冻粟米。鸡脾非常入味,唔系靠个汁勾个「献」就当有调味,食落一啲都唔嚡,仲煎得好香口。我叫咗辣味,本来好期待,但辣味一啲都唔强烈,辣嘅程度我觉得好似三哥嘅五小辣咁。最最最抵赞嘅系佢个汁,蒜香十足,又甜甜地,咸味啱啱好,系传统嘅豉油汁上面再加添蒜、甜、辣,造成一个层次。唯一美中不足嘅系佢有啲油腻,应该系由于辣油造成。佢嘅炒蛋都非常之好,炒得好滑身,唔会过熟,而且好厚身,仲有好香既蛋味。要弹嘅系佢啲急冻粟米,一啲味都冇,唔知点解要架,令到呢件事错晒...... 拎走左会令碟饭完美。另一个系特餐,汤意粉配鸡蛋火腿,跟一个菠萝包。炒蛋保持水准,一样高质。以夜晚九点嘅菠萝包水准黎讲都还可接受,唔会太过干身,当然我未试过系呢到朝早9 点食,水准系点就不得而知喇。呢个餐就不过不失啦,对得住价钱。整

一个系蜜蒜鸡髀配意粉,仲有一份炒蛋,上面仲有一啲急冻粟米。

另一个系特餐,汤意粉配鸡蛋火腿,跟一个菠萝包。
炒蛋保持水准,一样高质。
呢个餐就不过不失啦,对得住价钱。

整体来讲,我几推介呢间餐厅推介既食物,好味到我食到一半先记得影相,但系餐牌上面嘅其他嘢,就唔好有太大期望啦。
有一个减分位,就系冷气唔够,一定要叫冻饮。
同埋,茶餐厅地方浅窄,唔适合太细个嘅小朋友去。
2019-07-19