2024-09-09
每次经过旺角东站,都会见到呢间色彩缤纷嘅面包店,趁住就黎打风,一于买返d面包做储备。麻糬QQ球 :见到招牌嘅麻糬QQ球,胀卜卜好吸引,又点可以唔买呢?拣咗六款:朱古力Oreo、开心果、脆皮紫薯、北海道牛乳、芝士及绿茶红豆,首推北海道牛乳,奶味好香浓;脆皮紫薯口感特别,外层好似食紧菠萝包咁;而开心果夹有开心果酱,面头布满开心果碎,喜欢开心果嘅一定唔可以错过。麻糬曲奇 :拣咗人气Top 3嘅特浓朱古力粒粒、开心果,及泰式奶茶,另加一个芝士,大大块曲奇夹住麻糬,松化中带烟韧。自家手制曲奇 :80蚊有300g,大大袋好抵食,有超多款式,真系样样都想试,最后拣咗几款特别味道及手唧曲奇,手唧曲奇入口好松化,当中咖啡味尤其好味;而薄曲奇口感香脆,店员推介燕麦朱古力脆脆,够晒健康。伯爵茶蛋糕 :一盒有四件,件件都厚切,蛋糕好松软,有清香伯爵茶味,太太好喜欢。芋泥麻糬tiramisu盒子蛋糕 :tiramisu口感幼滑,芋泥棉密,软熟嘅海棉蛋糕加上烟韧嘅麻糬,整体感觉好夹。南瓜麻糬波波包 :口感软熟,中间夹住麻糬及南瓜蓉,味道甜而不腻,廿几蚊有五个相当抵食。糯米糍 :买咗五种口味:柠檬脆脆、大甲芋泥脆脆
见到招牌嘅麻糬QQ球,胀卜卜好吸引,又点可以唔买呢?拣咗六款:朱古力Oreo、开心果、脆皮紫薯、北海道牛乳、芝士及绿茶红豆,首推北海道牛乳,奶味好香浓;脆皮紫薯口感特别,外层好似食紧菠萝包咁;而开心果夹有开心果酱,面头布满开心果碎,喜欢开心果嘅一定唔可以错过。 麻糬曲奇 :
拣咗人气Top 3嘅特浓朱古力粒粒、开心果,及泰式奶茶,另加一个芝士,大大块曲奇夹住麻糬,松化中带烟韧。 自家手制曲奇 :
80蚊有300g,大大袋好抵食,有超多款式,真系样样都想试,最后拣咗几款特别味道及手唧曲奇,手唧曲奇入口好松化,当中咖啡味尤其好味;而薄曲奇口感香脆,店员推介燕麦朱古力脆脆,够晒健康。 伯爵茶蛋糕 :
芋泥麻糬tiramisu盒子蛋糕 :
tiramisu口感幼滑,芋泥棉密,软熟嘅海棉蛋糕加上烟韧嘅麻糬,整体感觉好夹。 南瓜麻糬波波包 :
口感软熟,中间夹住麻糬及南瓜蓉,味道甜而不腻,廿几蚊有五个相当抵食。 糯米糍 :
买咗五种口味:柠檬脆脆、大甲芋泥脆脆、开心果、榛子脆脆及草莓脆脆,外皮烟烟韧韧,粒粒都爆馅,当中最喜欢榛子脆脆,味道唔太甜,有浓郁榛子味;而柠檬脆脆就酸酸甜甜,非常开胃。
炭烧榛子咖啡 :
樽仔咖啡好精致,口感丝滑,有浓浓嘅炭烧香味。