2023-02-09
📍鮨盛 (尖沙咀)尖沙咀呢间omakase做紧晚市promotion,两款优惠「二人同行,一人半价」、「无限追加拖罗寿司」二拣一。👩🏻试完觉得呢个价位超抵食,食材质素高,亦有啲冇咁常规嘅配搭,相当有惊喜。🌸Dinner omakase - 花 Hana $1280🥢北海道海胆配毛蟹啫喱毛蟹啫喱食落几清新,仲有少少蟹肉嘅鲜甜。海胆味道唔算浓但清甜得很。呢个配搭好有惊喜。🥢真蚝配真鳕鱼白子真蚝矿物味道浓厚。真鳕鱼白子滑滑溜溜,面头酸橘啫喱嘅味道好开胃。🥢竹签鱼竹签鱼口感柔软,经过烧霜后多咗种细腻嘅油香。面头嘅芥末沙律酱香气浓烈但出奇地清新。🥢𩽾𩾌鱼肝慢煮过嘅𩽾𩾌鱼肝柔软嫩滑,配芥末系传统上好味嘅组合。🥢毛蟹茶碗蒸茶碗蒸滑溜又热辣辣,毛蟹煮成嘅芡鲜甜到不得了。🍣寿司深海池鱼、手钓池鱼、牡丹虾、春鱼酱油渍吞拿鱼、帆立贝、太刀鱼、中トロ、白海胆一开头会有两款池鱼,深海池鱼肉质爽脆少少,明显更肥美。但系手钓嘅池鱼味道比较清爽同纯净,各有各特色。牡丹虾配上虾膏同埋樱花虾干,味道同口感都好丰富。太刀鱼经过火炙油香十足又不至于太腻。🥢干瓢卷干瓢酸酸甜甜好清新。满满鱼油之后食呢款啱啱好。🥢清汤清汤以蚬仔煮
🥢北海道海胆配毛蟹啫喱
🥢真蚝配真鳕鱼白子
🥢竹签鱼
🥢𩽾𩾌鱼肝
慢煮过嘅𩽾𩾌鱼肝柔软嫩滑,配芥末系传统上好味嘅组合。
🥢毛蟹茶碗蒸
茶碗蒸滑溜又热辣辣,毛蟹煮成嘅芡鲜甜到不得了。
🍣寿司
深海池鱼、手钓池鱼、牡丹虾、春鱼
酱油渍吞拿鱼、帆立贝、太刀鱼、中トロ、白海胆
🥢干瓢卷
干瓢酸酸甜甜好清新。满满鱼油之后食呢款啱啱好。
🥢清汤
清汤以蚬仔煮成,清甜而且唔会有油腻感。
🍓日本生果
🌸Dinner omakase - シェン Shen $1680
「シェン Shen」比起「花 Hana」多咗毛蟹前菜、深海池鱼卷、天妇罗。
前菜啖啖毛蟹肉,两个人都够分。深海池鱼卷以数片池鱼包起渍物、芽葱、卖相靓之余味道好清爽。几乎次次食omakase都会食到深海池鱼,但未食过咁好味嘅配搭。天妇罗就相对失色啲,粉浆炸得未够香脆。
寿司方面都有啲唔同
深海池鱼➡️金目鲷
手钓池鱼➡️针鱼
帆立贝➡北寄贝
干瓢卷➡️鲭鱼卷
中トロ➡️カマトロ
鲭鱼卷配白昆布,稳阵好味嘅做法。鲭鱼够新鲜冇用醋渍。👦🏻话カマトロ比起平时食嘅更肥美,有入口即溶嘅感觉。
📍鮨盛 (尖沙咀)
尖沙咀广东道122-126号中港中心11楼