2012-09-18 1251 浏览
Auntie宴客,请好友及晚辈食半价美味粤菜:珀丽酒店内之「珀丽心轩」。酒店地点其实巴士,小巴,地鐡,电车,乜都到,不过如果小肥唔系同人肉地图大肥爸爸一齐黎,真系未必会揾倒,因为都几隐蔽下。听auntie讲,喺度食饭可以享有两个钟头免费泊车优惠,无奈XO当晚有意饮酒,所以为安全起见都系决定搭的士!小肥都系第一次见倒一间酒店中菜餐厅以全男班黎招呼客人,感觉颇为意外。大家千奇唔好意为佢地会好粗鄙呀,因为佢地每一个都好有礼貌,态度亦好诚恳,而且仲温文过好多酒店姐姐仔架,酒店真系好有眼光!Auntie一早叫哂𩠌,其中几款系心轩o既招牌菜,由小碟到甜品佢都精心挑选过,希望大家喜欢: 凉伴木鱼豆腐:埋位第一样上枱o既小食,唔系我埋单,所以唔知系咪免费。豆腐小辣,好野味,大家都好啱食,食完一碟再叫佢黎多碟。 海苔香酥金菇菜:依款小碟好有特色,亦做得非常出色!首先,个𩠌做得好似薯片咁香口干脆薄身,送酒一流!再者,唔讲真系食唔出个炸物系由金菇做o既,因为个金菇菜完全唔黐牙,又唔韧,真系妙极,妙极!哥哥仔解释话「金菇菜」其实系指金菇加紫菜所炸制成之菜式,经师傅钻研过认为此乃金菇之最佳食法。XO仔其实好惊食

小肥都系第一次见倒一间酒店中菜餐厅以全男班黎招呼客人

凉伴木鱼豆腐
!再者,唔讲真系食唔出个炸物系由金菇做o既,因为个金菇菜完全唔黐牙,又唔韧,真系妙极,妙极!哥哥仔解释话「金菇菜」其实系指金菇加紫菜所炸制成之菜式,经师傅钻研过认为此乃金菇之最佳食法。XO仔其实好惊食金菇,事关曾经因咬唔断而哽亲,造成童年阴影
,不过依道金菇菜真系令我叹为观止!据说「海苔香酥金菇菜」系镇店名菜之一,平时唔食金菇o既朋友都真系要去试下!
海苔香酥金菇菜
 香麻海蜇头:麻油味香浓,海蜇头爽脆,食左三味小食已经觉得间餐厅好有水准。
香麻海蜇头
当晚,Auntie其实仲叫左两款头盘,不过因小肥怕鱼,所以冇食到:蟹醋脆鳝,海苔白饭鱼。
海苔白饭鱼
 碧绿芝麻虾球:虾球系雪藏虾,不过咁o既价钱亦无可厚非,要赞o既系虾球同西兰花一样做到好爽脆,小肥只系略嫌沙律酱重手左少少。(唔知XO有冇食错呢,个𩠌好似有好轻微o既芥辣味咁。)
碧绿芝麻虾球
 玉露骨香龙俐球:咁多味之中以依道龙俐球较为失色,鱼球都尚算脆口,鱼肉又够软,可惜就腥左少少
。如图所示,起哂肉之后,师傅张条龙俐骨炸制过,做成一条「玉露骨」,爸爸同其他鱼迷们都话除左条尾之外,全条都好香脆,一定要赞咁话。
玉露骨香龙俐球
 稻草牛西施:此乃XO个美女厨神波C最喜爱之菜式也
!因为个牛冇骨,大家都估佢系牛腩。波C好欣赏个牛可以做到唔嚡,唔韧,唔干,啲肉又唔会一丝丝,而且咁入味!连美女厨神都赞不绝口,真系唔讲得笑!假如大家真系黎试,请留意稻草罅间其实仲有好多肉架,𠮶晚好彩小肥后生眼利睇得好清楚
稻草牛西施
 愉耳红烧豆腐:豆腐经煮炸过,皮脆心嫩,又够入味,very good!
愉耳红烧豆腐
 客家沙姜鸡:睇倒鸡骨上呈现出鲜红色,即代表只鸡系新鲜而唔系冰鲜或雪藏o既
。小肥只食鸡胸,全只鸡最嚡或者可以话系最难控制o既部分,真系好难得鸡胸肉可以如此嫩而软!此外,鸡皮上系冇哂毛,非常卫生,连皮食鸡胸真系顶瓜瓜
!沙姜汁同姜葱都系另上,食客可以自选酱汁;其中一位唔系好食汁o既auntie话唔点汁一样咁有味,好野!
客家沙姜鸡
 川椒豆腐肉松炒通菜 & 上汤浸苋菜:如果有睇开小弟o既食评都应该知道小肥最唔钟意食菜,所以意见全属在座其他客人
:两款菜都好新鲜,煮得唔会老,又够入味,唔错wor。
川椒豆腐肉松炒通菜
上汤浸苋菜
 鲜果鲤鱼布甸:净睇卖相,全场已经哗声四起,仲千叮万嘱叫我影多几个角度同大家分享;鲤鱼布甸中红色为红豆味,黑色为芝麻味,黄色为芒果味。连唔好甜品o既妈咪都忍唔住要每样试一口,咁已经值回票价啦!咁多款之中以星形桂花糕最清,所以第一样就食佢,桂花味清香,绿茶味浓郁,个糕软度啱啱好,唔会太梗又唔会松软到一夹就散,果然有啲Chinese Kongfu
!鲤鱼布甸当然唔系只得个样睇啦,三款都咁香滑美味,完全唔需要点花奶,小肥同大肥最钟意有粒粒芒果肉o既黄色香芒布甸,食完身痕(因小弟对芒果敏感)都要食
鲜果鲤鱼布甸
酒店而家做紧一个推广优惠,就系逢星期一至五晚餐时段食物全面五折,而周末就七折。我地当晚十个人,埋单连加一,千三蚊有找
!平均每人百三蚊,有鸡,有鱼,有虾,有牛,有菜,包埋甜品同茶芥,酒店级服务及环境,食材同菜式质高有水准,个个仲要饱到揽住个肚,我地全枱人都觉得真系超抵,所以月底前(即推广期完之前)一定会返黎再帮衬
2012-09-11
客家沙姜鸡
川椒豆腐肉松炒通菜
上汤浸苋菜
鲜果鲤鱼布甸
  • 凉伴木鱼豆腐,海苔香酥金菇菜,香麻海蜇头,碧绿芝麻虾球, 稻草牛西施,愉耳红烧豆腐,客家沙姜鸡,川椒豆腐肉松炒通菜,上汤浸苋菜,鲜果鲤鱼布甸