2021-05-01
同老婆去完外岛 返黎西贡seaech 网上饮食平台见到呢间餐厅 谂住book黎试吓,点知过咗时book唔到6点半果round 打去搏一搏,店员说ok照俾折同枱我哋,于是照去,结果造就我俩口子试到呢间餐厅,否则唔会特登行入黎,因不是位于一些必经之路。来到餐厅,老板细心招呼我地,由于我地刚行完山,好口喝,老板好好地不停为我地添水。食物方面,一流。叫左一个焗猪腩肉,一个牛肉批,加左8x蚊可跟餐,会有洋葱汤/沙律,加饮品同甜品。食完后觉得超级值得加钱,净系个甜品都抵返,而且沙律同汤都相当高质。沙律的菜好新鲜,sauce好fresh,微微酸甜洋葱汤一流,上面加了一块芝士多士,吸了汤,好好味。腩肉皮脆肉嫰,苹果酱酸甜掌握得很好。值得一提嘅系皮𠝹了几刀分成六份,正好方切开share食,非常贴心。成世人第一次英式牛肉批,唔知咩黎,叫黎试吓,原来系面头薯蓉,下面系牛肉碎加甘笋、蒜头、迷迭香等,味道混和起来很和谐,好夹,无后悔试新野。甜品拣了红酒煮梨同Tiramisu红酒煮梨入口酸甜消腻Tiramisu虽然唔系传统Finger bread,但蛋糕底浸Baileys,味道非常浓厚,好好味!两个人连加一,计埋
沙律的菜好新鲜,sauce好fresh,微微酸甜
洋葱汤一流,上面加了一块芝士多士,吸了汤,好好味。
甜品拣了红酒煮梨同Tiramisu
红酒煮梨入口酸甜消腻
两个人连加一,计埋网上饮食平台主菜7折,total两个人食左将近$600,人均唔驶$300,我地仲要嗌左杯白酒(又系好好饮,重果酸,不过无影相)食到嘅系Fine dining级嘅味道。
呢餐份量真系好足,味道一流,而且很有人情味
非常抵!
利申:非收钱写食评,非打手
因为真心觉得呢餐个experience好正,而今晚餐厅大部分时间竟然得我老公婆,无其他客人,包场!到尾声时(8点几)先见有第二枱客(应该都系熟客)觉得呢间餐厅值得多d人识同帮衬。
总结:我唔系住西贡,下次去西贡郊游完,一定会再黎呢间餐厅!