2019-03-05
今晚去左铜锣湾呢间餐厅食点心, 斋睇外表, 仲以为系 Café 店添。餐纸上有好多特色点心, 而且点心价钱非常大众化, 茶芥都系收 $3 位, 认真超值。墙上仲写明是日嘅老火靓汤。原只鲍鱼烧卖大大粒嘅烧卖上面放左件原只鲍鱼, 一笼有两粒, 猪肉同虾肉比例平均, 口感爽脆。笼太子虾饺皇虾饺皮非常晶透, 入面有大大粒超弹牙嘅虾肉, 食落去皮薄 Q 弹。鲜竹牛肉球牛肉球口感嫩滑, 加左马蹄碎 & 芫荽碎令咬口更加丰富, 食埋索满喼汁嘅腐竹简直系无得顶 !!蜜味叉烧肠肠粉外皮雪白软滑, 包住叉烧片 & 香菜, 配埋酱油食, 系我每次必点点心之一。蒜香虾春卷外皮炸到非常香脆, 虾肉仍 Keep 到够弹口, 仲有淡淡嘅蒜香味。凤爪排骨饭店内人气点心, 最喜欢腌过嘅排骨和凤爪放入米上一起蒸煮完出黎嘅味道, 肉汁精华完全俾白饭吸收晒, 系我嘅大爱 !!老火汤是日老火汤系木瓜雪耳鱼尾煲猪骨, 完全不含味精, 系一个非常清润嘅汤水。
墙上仲写明是日嘅老火靓汤。
原只鲍鱼烧卖
笼太子虾饺皇