2020-05-13 772 浏览
见到好多朋友强烈推荐呢间开左几个月嘅omakase, 今次就同朋友嚟试下系咪真系咁正。食左3个钟真系好满足,估唔到呢个价会份量咁大。◆Summary◇有吧台、普通餐台、独立房,餐台坐得阔落又够光猛好啱影相📸食材用料都几高质,冇将货就价,鱼肉经过熟成。店员讲解得又好详细✅总体嚟讲系近来性价比最高嘅omakase之一,价钱亦比较亲民全晚我最中意嘅系 🥢金目鲷刺身 🥢烧右口鱼边 🥢室津生蚝 🥢中拖罗 同🥢沙甸鱼同埋好欣赏佢地竟然有 🥢玉子布甸 食,印象中得Saito、中本同鮨慎有呢种玉子提供,过程极花心思同时间🔅入门口会量体温🔅寿司饭松软充满空气感,加入左赤酢,但前期酸度唔算太高,去到中后段先慢慢觉得酸度提升配合到鱼料———————————————————◆刺身拼盘◇当晚有平贝、金目鲷、深海池鱼、象拔蚌、右口鱼、烧右口鱼竹炭盐平贝👉🏻质地紥实爽口右口鱼👉🏻入口肥美弹牙,略有筋金目鲷👉🏻 经过13日熟成,有别平时食到嘅清甜,呢片金目鲷鱼味浓厚甘香 ✨深海池鱼👉🏻熟成7日,肥厚柔软象拔蚌👉🏻超厚身,爽口弹牙烧右口鱼边👉🏻 微微嘅炭烧香气,感受油脂迸发✨◆荧

◆Summary◇

🔅入门口会量体温
———————————————————
刺身拼盘◇
当晚有平贝、金目鲷、深海池鱼、象拔蚌、右口鱼、烧右口鱼
竹炭盐平贝👉🏻质地紥实爽口
右口鱼👉🏻入口肥美弹牙,略有筋
深海池鱼👉🏻熟成7日,肥厚柔软
象拔蚌👉🏻超厚身,爽口弹牙
烧右口鱼边👉🏻 微微嘅炭烧香气,感受油脂迸发✨

荧光鱿鱼带子

◆荧光鱿鱼◇
正值荧光鱿鱼旺季,新鲜鱿鱼冇经过灼熟,轻轻烤过带些许香味,咬落肥膏即刻爆晒出来

◆烧平贝边◇
脆脆地充满炭烧风味,带淡淡的柚子香,撒左七味粉更加香口

◆炸带子◇
超厚身带子,外皮薄薄炸至酥脆
不过就略遮盖左带子嘅鲜味

白虾黑鯥赤鯥
烧赤鯥
拖罗
海胆

寿司◇
鲛鱼👉🏻经过8日熟成,肥厚鲜美
白虾👉🏻超软滑,配搭醋饭粘度提升更加融为一体
烧赤鯥👉🏻 炭烧香,鱼味重 ✨
烧黑鯥👉🏻油香爆发,鱼味感觉比赤鯥淡dd
中拖罗👉🏻望落油脂唔算多,但食落鱼味同油份又颇为平衡✨
大拖罗👉🏻经过炙烧将油分逼出,入口即溶,食落更加澎湃✨
北海道白海胆军舰👉🏻海胆超软滑甜甜地
沙甸鱼👉🏻 5月已经接近沙甸鱼的最佳季节,鱼肉肥厚,用醋腌过之后腥味全无,同舍利嘅化学反应达到全晚巅峰✨
鲭鱼👉🏻醋味冇沙甸鱼咁重,更多系油分嘅香气

室津生蚝

◆室津生蚝 ◇
加入芥末酸汁
食落非常肥美鲜甜
回甘度超高,过左5分钟就feel到嘴入面嘅甜味

白子

◆白子◇
有惊喜!完全不腥,咬开仲食到白子滑溜嘅感觉,竟然有饮鱼汤嘅错觉

烧真鲷鱼鱼鲛

◆烧真鲷鱼鱼鲛◇
表皮超脆,鱼肉爽嫩弹牙

◆海鳗配自制鳗鱼汁◇
有细骨但唔影响穴子嘅柔软同甜口