2018-08-25
「麻布茶房」相信你对日本野食有啲了解都一定唔会陌生,但我咁耐以黎都未黎帮衬过,上网睇到佢地适逢40周年推出大优惠,期间限定半价就食到日式火锅 + 雪糕甜品 (仲要系配Häagen Dazs或Dreyer's)!好吸引,所以就一于黎帮衬好彩好早黎到,6点几未到食饭时间其实餐牌有好多好多选择,都影唔哂,影左几页MENU但都最后,我比佢个主食menu 吸引左,反而冇叫到大特价既火锅,SET MENU都系主食+甜品,好抵食!最后拣左「C + D $108」同埋「C + F $122」C1. 铁板烧牛舌定食 + D4. 黑蜜黄豆粉烧番薯霜淇淋 $108铁板烧牛舌定食份量都唔少!仲有蛋、面豉汤、白饭。摆盘都几靓,有三大旧薯仔,牛舌都好多块,同埋块块都好大块,本身有腌过,咬落比较韧,但又唔会咬唔开果种,但再松软返少少会更好C4. 铁板烧熊本霜降西冷定食(+$20) + F1. 抹茶圣代 $122铁板烧熊本霜降西冷定食(+$20)加左$20要西冷,卖相摆盘与牛舌相约,同样有面豉汤、白饭,同埋跟一个蟹籽沙律。西冷都有7、8块左右,一咬几肉质几焾身,牛味比牛舌重,沾上烧汁食更惹味,呢个加$20都加得
好彩好早黎到,6点几未到食饭时间
其实餐牌有好多好多选择,都影唔哂,影左几页MENU
铁板烧牛舌定食
铁板烧熊本霜降西冷定食(+$20)
铁板烧熊本霜降西冷定食(+$20) +抹茶圣代
铁板烧熊本霜降西冷定食(+$20)
加左$20要西冷,卖相摆盘与牛舌相约,同样有面豉汤、白饭,同埋跟一个蟹籽沙律。西冷都有7、8块左右,一咬几肉质几焾身,牛味比牛舌重,沾上烧汁食更惹味,呢个加$20都加得划算
黑蜜黄豆粉烧番薯霜淇淋
黎到呢到呢可以唔点呢到既招牌「烧番薯霜淇淋」?底层系厚厚一块烧番薯,上面配上雪榚再加唔同口味既酱,我就拣左黑蜜黄豆粉。雪榚食落好重牛奶味,都几smooth,配上黑蜜酱既清甜都唔会觉得太腻,而烧番薯系甜薯,上枱时仲系暖暖地,同冻既雪糕一齐食就有啲冰火交融既感觉,加上蕃薯的咬口,配搭都几特别
抹茶圣代
比预期中细个,因为图片影到好大咁,但其实佢系一人套餐,所以呢个size 又合理既。雪糕同烧番薯霜淇淋既系一样,抹茶酱味道比较淡,而抹茶雪糕都系,口感冇牛奶雪糕咁顺滑,两者之下我会更推荐试烧番薯霜淇淋
食到咁上下,已经满座,仲要排队
舖头真系好旺,食完之后都明白点解咁旺,因为真系抵食,同埋选择都多~~
题外话/补充资料:
不过留意返期间限定既火锅50%优惠内容同埋价钱可能每间分店都会唔同