2019-07-05 861 浏览
呢间隐世于大角咀角落既东北菜小店,黎到既时候最估唔到既系都几多人排队,好彩一早订左枱唔系有排等🤤先黎讲讲小食,炒莴笋,呢个就正正常常,话就话炒但食落又唔算好油腻,佢唔系爽口个d而系偏向软身,钟唔钟意就见仁见智啦😉第二样小食就系鸡丝粉皮,鸡丝,青瓜,粉皮同埋麻酱,好简单既四样野配合起上黎就非常之好食🤤粉皮就相似河粉但佢就爽口弹牙多少少,想叫小食既话呢个系唔错既选择👍🏻千层酱猪耳,平时食猪耳多数一条好大条,呢到就会系一块薄身咁食,估唔到食落口感差好远,平时会咬到牙仔软但呢只系脆口得黎好爽身,配合埋其他配料就更香更好食👍🏻👍🏻小食讲完就开始到主食啦,第一个系上汤云吞,系一个唔算好特别既上等云吞,皮薄馅靓,上汤都唔会话好重味精个d,食落好满足🤤叫左全餐唯一一个面食,鸡蛋蕃茄刀削面,个人觉得汤底比较浓,同个面唔蛋夹,刀削面都偏为软身冇乜咬口感,有少许失望🤔🤔黎到今餐既主角片皮鸭,我地8个人就叫左1只鸭,其实食落感觉都几多,大家可以就住份量叫,不过记得要book个阵订埋只鸭唔系好似会冇🤪只鸭唔算话好肥,个人唔钟意食太肥既鸭,块皮都算簿同埋有些少粉味(个人都几钟意)so far各个配料都唔错叫做几好
青炒莴笋
鸡丝粉皮
千层酱猪耳
上汤云吞
蕃茄鸡蛋刀削面
黎到今餐既主角片皮鸭,我地8个人就叫左1只鸭,其实食落感觉都几多,大家可以就住份量叫,不过记得要book个阵订埋只鸭唔系好似会冇🤪只鸭唔算话好肥,个人唔钟意食太肥既鸭,块皮都算簿同埋有些少粉味(个人都几钟意)so far各个配料都唔错叫做几好食👍🏻
片皮鸭1只(图为半份)
又一样主食就系酸菜鱼,除左酸菜同鱼入面仲有d粉丝,估唔到既系个汤底几好饮,辣味系一阵清澈既辣椒味,比较少酸味,但相对地佢辣得几过瘾,不过唔食得辣既我就食唔到咁多啦🙊份量都算几大碗,所以记得揾个食得辣既人包底啦😉
酸菜鱼
最后甜品叫左个豆沙锅饼,块皮算系几薄身同埋几脆口,夹住红豆热辣辣咁食都算唔错,红豆都唔系话死甜既味,可以一试👍🏻
豆汤锅饼
有样野要提既就系佢唔收卡,只收八达通同现金,食之前就要做足准备啦,同埋真系算几平同抵食,野食几大份,so far 8个人食呢到都几饱🤢🤢所以想试多d就同多d人一齐黎啦🤪
2019-06-28
等候时间
10 分钟 (堂食)
鸡丝粉皮
千层酱猪耳
片皮鸭1只(图为半份)
酸菜鱼
豆汤锅饼