2022-12-12
出开嚟港岛,顺便过湾仔揾朋友食饭,见到呢间新开嘅舖头,个装修都几古色古香。最重要系佢而家做紧套餐好抵食,三百几蚊有烤鱼之余,仲要有六只肥嘟嘟嘅生蚝同埋菜篮。烤鱼我哋今次拣咗花椒味,次次都食红当当清淡啲,花椒味通常以麻为主,唔会太辣,不过同样地就冇咗麻辣嘅香,一开头个烤鱼会比较淡味少少,但系煮耐左,啲麻开始出嚟就不得了,都好惹味架。佢啲鱼肉都好滑,条鱼都够大条,绝对够两个人食。唔好以为佢送嘅生蚝会好hea,呢个价钱嚟讲绝对系好好满意,因为粒粒都胀卜卜,见到都开心。另外我哋仲加咗$68要埋佢够手切肥牛,同样地$68一啲都唔hea,啲色水仲几靓添。叫咗个尖椒皮蛋做前菜,不过我自己就唔系好食皮蛋,都系朋友食为主,睇个卖相都几靓呀。另外食得川菜就一定要食大盘花菜,个菜都几好食,少少辣好惹味。另外我自己叫咗个冰粉做甜品,不过呢个冰粉就真系有啲失望。虽然佢好特别地用咗桂花,但系因为冰粉本身个口感太林,一啲都唔Q弹,变咗唔系冰粉嘅口感。
佢啲鱼肉都好滑,条鱼都够大条,绝对够两个人食。