2020-11-09
今日本身谂住话我好钟意食韩式炸鸡,但我发现原来我好多时啲post都系讲我自己钟意食啲乜乜乜,例如话我好钟意食川菜,又或者话我好钟意食嫩鸡煨面咁。然后我先发现,原来我系乜都钟意食(只要佢整得好食)。今日同朋友去咗食呢间Sodam Chicken,嚟到先知道原来有炸鸡放题可以叫,啱晒平时乜味都想试晒嘅我。于是就果断咁唔睇其他餐牌,一于就试呢个炸鸡放题。炸鸡放题有九款唔同口味嘅炸鸡同埋四款Pizza可以任叫,都只系$128。如果想任食埋焗鸡同埋小食,都只系需要加$20。即系总共$148。因为我真系好贪食,乜都好想试,所以就果断咁加$20啦。今次喺餐牌上面嘅所有炸鸡同焗鸡总共有16款,每只口味都好吸引,贪食嘅我每款都有叫一件去试。以为每件都只会系细细件,两个人食一定食得晒啦。点知原来每件都几大件嘅。建议如果大家怕食唔晒嘅话,可以叫一啲平时喺其他舖头食唔到嘅口味。一咬落去每一件鸡都好滑,仲要爆肉汁添。嗱我要强调多次,系每一件,每一件鸡,无论系炸鸡定系焗鸡,都系咁滑。对于呢样野我系有啲惊讶嘅,因为平时通常食到嘅炸鸡都系有骨嘅比较滑,但点都会有几件系唔滑,至于冇骨嘅就通常会鞋少少添。但呢度每件计都系
一咬落去每一件鸡都好滑,仲要爆肉汁添。嗱我要强调多次,系每一件,每一件鸡,无论系炸鸡定系焗鸡,都系咁滑。对于呢样野我系有啲惊讶嘅,因为平时通常食到嘅炸鸡都系有骨嘅比较滑,但点都会有几件系唔滑,至于冇骨嘅就通常会鞋少少添。但呢度每件计都系冇骨嘅,但每件都好滑好滑,我真系好惊讶。仲要呢个咁平嘅价钱有任食,都仲可以keep到每件都咁滑,我系觉得神奇嘅。
我觉得呢度嘅焗鸡个皮都系脆到好似有炸过咁,可能真系有炸过挂。但炸粉就薄过炸鸡好多嘅,少啲油味但又好香脆,所以我个人就钟意焗鸡多啲啦。
今日嘅Pizza有四款,我哋就四款都有试到嘅。其实唔系好分到边款打边款,但系觉得好好食嘅,如果最后唔系因为太饱其实都好想叫多次pizza。
另外仲叫咗两款小食,分别系韩式辣拌海蜇同埋蜜糖牛油粟米。
韩式辣拌海蜇
都几好食,仲好似夹杂咗少少菜同鸡丝添,唔错唔错。
蜜糖牛油粟米
本身对呢个其实就冇乜期望嘅,纯粹系想食下粟米嘅啫。但呢份牛油粟米一上枱,系闻到劲香劲香牛油味。粟米就应该系罐头粟米㗎啦,但啲牛油就真系好香。一路食都keep住有好浓好浓嘅牛油香,好正。食到底发现原来有好多牛油,好似觉得有啲邪恶添,不过都系好食最紧要啦。况且食炸鸡放题,仲学咩人讲怕邪恶啊。
16款鸡入面,其实款款都系咁滑架啦,不过个人喜好,有几款我私心系特别推荐嘅。
四川麻辣炸鸡(期间限定)
其实从来都冇谂过四川麻辣味同炸鸡可以咁夹,呢度个四川麻辣味系真系四川麻辣𠮶只味。第一啖咬落去又觉得唔系好辣,但2秒之后,𠮶个辣嘅后劲就出嚟啦,系好正嘅。钟意食川菜嘅朋友唔可以错过呢个。
黄金咸蛋焗鸡
呢款焗鸡咸蛋味超重,一路食一路都系成口咸蛋黄味,就好似之前好兴嘅咸蛋黄鱼皮𠮶只咸蛋黄味。一咬落去,咸蛋黄嘅油香连埋焗鸡本身爆出黎嘅肉汁,真系不得了。
蜜糖蒜香焗鸡
好有蜜糖味,又有啲蒜味,仲有啲粟米片喺上面,成个combination正啊。
首尔风味焗鸡
唔系好记得exactly呢个咩味,印象中好似有少少蒜味。呢个系我第一件食嘅焗鸡,有记得呢个系正嘅。
双重芝士焗鸡
因为我钟意奶类制品,而芝士系奶类制品,所以我钟意食芝士。而呢个芝士味十足,所以我觉得好食。
韩风紫菜焗鸡
紫菜味十足,虽然有少少咸,但我觉得紫菜味几好食。
喷火辣焗鸡
同四川麻辣炸鸡唔同嘅系,呢个你系一食就即刻feel到个种辣味嘅。但我个人觉得四川麻辣炸鸡𠮶只辣正啲。
发现我推荐嘅几款大部份都系焗鸡,可能系我真系钟意食焗鸡多啲。如果下次再嚟(其实应该都一定会再嚟)我应该第一时间会叫四川麻辣炸鸡同埋黄金咸蛋焗鸡先,一定唔可以错过。
顺带一提,因为我系喺非繁忙嘅时段过嚟,所以可以坐到窗边嘅梳化位,呢个位几阔落几舒服。