2019-04-18
尖沙咀亚士厘道一直都系尖沙咀揾食圣地,今日又同朋友黎揾野食,结果揾到间劲野打边炉,叫重庆洪鼎火锅,一听个名都知系食四川麻辣野入到黎个门面都好装修得好劲,其实有小小武馆感觉入到黎见到个几个SET ,唔知系PROMOTION 定系咩,超抵今日都几多人,但好在佢基本全部都系卡位,超阔落舒服,见到好多都系一大班朋友黎食。我地就一行二人,都有卡位坐望下MENU ,都几多特式汤底,MENU 标价就百几蚊个,但服务员话而家做紧PROMOTION,20蚊已经可以做双并,超抵WOR,我地最后拣佐个萝卜鸭汤+麻辣汤底,我唔食得辣,但又钟意麻辣,呢度最好有辣度俾你拣,我地拣佐BB 辣野食方面梗系拣返岩岩见到个坚抵既海鲜并盘啦,"刺身饱鱼并" 都系398,另外拣佐个盛肉并盘A餐,一个海鲜一个就肉,最后仲加多个鸭血试下。本来都心知两个人唔应该点咁多,但价钱真系好抵。眼阔肚窄是常识吧汤底黎啦哗,一边火辣辣既麻辣汤,一边系足半只鸭既萝卜鸭汤,20蚊双并咁足料,真心有D 担心系咪真GA,最后CONFIRM 真珠都无咁真最快黎既系鸭血,48蚊大大碟厚切,质感比猪红实净,但味道更浓,都唔错再黎既系盛肉并盘A 餐288蚊真
入到黎个门面都好装修得好劲,其实有小小武馆感觉
汤底黎啦
再黎既系盛肉并盘A 餐
我最钟意系个牛皮键,牛味浓得黎好有质感
再黎就系最期待既海鲜并盘A餐-刺身鲍鱼并
398蚊真系超级大盘啊﹗
原条活石蚌鱼刺身起片后,将鱼骨连鱼头放一边,个鱼头仲要识郁啊,使唔使咁新鲜先咁我系唔系佢旁边食佢D 肉好啊
一大堆刺身活石蚌鱼,半透明薄切,好鲜味,超正
再黎系4只足足有手板咁大只既鲍鱼啊﹗全部激新鲜,旁边放佐几只巨型贵妃蚌,呢个贵妃蚌超正,肉质好饱满好鲜甜
最后食既系埋尾几只海虾,都好大只同新鲜。
呢个SET 真系坚抵,以为咁平价钱应该份量唔多,完全超乎想像,平时真系净系虾同埋条刺身都已经呢个价,真系好有兴趣知老细点攞货可以卖到咁低啊
买单唔算平,两个人加埋野饮食佐差唔多900蚊,但系用呢D 食材去计真系物超所值啊﹗
而且唔讲唔知,平时食海鲜一盘都系用清个边去煮系最享受到个精华,原来食佢个麻辣配海鲜一样系好正,未试过绝对值得试下
我都好耐未食过咁抵咁新鲜既海鲜