2024-03-02
又到咗一年一度嘅纪念日,食厌咗西餐嘅我今次想食日式铁板烧,见到呢间有好多好评,就决定系特别日子试试佢🩷预约个时已经要拣定menu,佢有3 个价钱嘅套餐$588 / $788 / $888,我就拣咗$788 个个set😎 餐厅装修简约得嚟,都不失日本风,每一个位置都系围住个铁板,确保所有顾客都可以睇到厨师煮,好贴心🥰前菜一坐低店员就好快手咁放低咗2 碗前菜,唔好睇个沙律好似平平无奇,佢加咗啲啫喱同沙律醋,开胃得嚟又有啲口感🫢隔离个碟就系秋葵配水云草,第一次食水云草,口感好滑同秋葵好夹🙌🏻龙虾 配 带子餐厅宜家做紧promotion 消费满$1,500 就会送龙虾一只,所以差不多枱枱都送一只龙虾🦞认真大手笔!龙虾肉系用咗啲虾膏一齐炒,食落好香好creamy ,龙虾肉都好弹牙,而且好大只,睇相都见到我呢度只系半只嘅份量,未试过食龙虾系食极都仲有🥹❤️而右上角就系煎带子,配上菠菜汁,带子用咗牛油嚟煎,好香,本身见到个绿色嘅菠菜汁,以为有啲怪咁,但食落又几特别,个菠菜味唔会太浓,正🫢香煎银鳕鱼次次食日本嘢都好想嗌银鳕鱼,但系又唔舍得嗌因为价钱都比较贵💸今次个套餐包埋,好开心🙌🏻🙌🏻上面插住块鱼皮,
前菜
龙虾 配 带子
香煎银鳕鱼
次次食日本嘢都好想嗌银鳕鱼,但系又唔舍得嗌因为价钱都比较贵💸今次个套餐包埋,好开心🙌🏻🙌🏻上面插住块鱼皮,除咗美观仲煎得好脆好香口,银鳕鱼每一啖都充满油香,配埋隔篱𠮶个酱汁食,一啲都唔腻🥰
南非鲍鱼配瑶柱松叶蟹汁
第一次食铁板烧嘅鲍鱼,鲍鱼好大只,而且烧得好juicy 同弹牙,淋上面嘅系瑶柱加松叶蟹汁,每食一啖鲍鱼都会有一丝丝嘅瑶柱,味道好清新😋
鹅肝
终于到我最期待嘅鹅肝😍大大块鹅肝煎都好香,下面配咗块焦糖苹果,上碟前擳上意大利黑醋,苹果多咗一份清甜,中和咗鹅肝嘅腻,唯一美中不足嘅地方,系如果下面有多一块多士会更好🫢
厚切鹿儿岛和牛配牛舌心
和牛烧得好淋,牛舌心就爽口,主菜故知然好食,但不得不提嘅系侧边嘅炸蒜,系我食过最脆嘅炸蒜,而且好大块,牛肉配炸蒜配埋新鲜磨出嚟嘅wasabi 一齐食,简直系去咗一个next level🚀😳
炒杂菜
食咗咁多肉,点可以唔食返啲菜呢,有啲椰菜、芽菜、红萝卜丝、冬菇丝,好多唔同种类嘅菜😋只系用咗少少酱油炒,简简单单唔太咸,好食😛
龙虾面豉汤
平时食日本嘢一定有碗面豉汤,但系用龙虾嚟熬制嘅面豉汤,真系第一次试🥹面豉嘅咸味,配龙虾嘅鲜甜味,连平时唔饮面豉汤嘅男朋友都赞不绝口,话想饮多碗😍
炒饭
饭粒粒分明,炒得好干身,加埋头先啲鹿儿岛和牛碎,蛋同埋少少菜一齐炒,真系好出色,可惜我地已经太饱,食咗几啖就打包返屋企留返听日lunch🫢叮返热依然好好食🫶🏻
焦糖多士
终于到咗最期待嘅甜品环节,虽然啱啱先话好饱,但甜品系第二个胃🤣个多士烧到脆卜卜,然后外层铺满焦糖,好邪恶,如果有多一块就好啦🥹❤️
意式奶冻
原本以为焦糖多士,已经系最后一样嘢食,点知店员又拎多个panna cotta 上嚟😳😳我当然系来者不拒继续食啦🤣奶冻好滑,好重奶油味,即使好饱都系成兜清晒🫢
知道餐厅会有画公仔服务,所以book枱时就问可唔可以指定公仔,餐厅话尝试吓,出到嚟超靓,好开心,男朋友更表示想拎佢返屋企💛
呢间铁板烧餐厅完全满足晒我想食海鲜嘅心,而且有好多款食材,份量都好足够,一定食得饱,而且可以望住厨师每样菜帮你烧真系一种享受,我觉得咁嘅价钱可以享受到咁嘅质素嘅食物,真系物超所值,超级推荐🙋🏻♀️🥰亦都好啱生日 / 特别日子庆祝,打卡,钟意食铁板烧嘅你哋,一定唔可以错过呢间高质抵食嘅餐厅啦👀👀