2023-12-22 70 浏览
黎到土瓜湾呢间一喜车仔面,本身谂住求求其其食饱就算,点知野食完全超出我预期🤩每一样都系心机之作,同埋好多野都系自家制,店家仲好热情,系咁同我地推荐边啲嘢好食。佢地啲潮汕丸仔同米粿都唔系普通车仔面店食到既😋我觉得专登入黎食都值得!1️⃣香辣单骨鸡中翼($28) 脆香微辣好惹味🔥单骨方便食用啖啖肉😋  2️⃣椒盐孖宝(猪扒拼片头)($30) 椒盐味道惹味得黎唔会太过重口味,猪扒同埋片头都好好食!特别系个片头!店家介绍系用左80%鱼肉,净系落左20%面粉,食多啲都唔怕肥😗  3️⃣炸韭菜饺($30) 即叫即炸既韭菜饺,就咁睇个样已经觉得系靓仔啲。脆卜卜而且唔会有油腻感,仲粒粒饱满添🥟  4️⃣咖哩三宝(鱼蛋、鱿鱼、鱼腐)($45) 佢地个咖喱汁好惹味!店员好好~本身呢个三宝系拼牛柏叶既,但系我同朋友都唔钟意,佢就帮我地换左鱼腐。鱼腐可以索味👍另外鱼蛋同鱿鱼配咖喱汁都系好正!  5️⃣紫菜四宝(油面+$10) 有秘制特级濑尿牛筋丸、汕尾马鲛猪肉丸、汕尾手工小米粿、有鱿鱼的鱿鱼丸,配上黄金鸡汤同埋紫菜。呢个真系必食!汤系浓郁金黄色,用左鸡骨、凤爪等多种食材熬成,绝对真材实料!另外特别惊讶个牛筋丸,真系爆汁既!一咬开
1️⃣香辣单骨鸡中翼($28)
香辣单骨鸡中翼
脆香微辣好惹味🔥单骨方便食用啖啖肉😋

2️⃣椒盐孖宝(猪扒拼片头)($30)
椒盐孖宝

3️⃣炸韭菜饺($30)
炸韭菜饺

4️⃣咖哩三宝(鱼蛋、鱿鱼、鱼腐)($45)
咖哩三宝

5️⃣紫菜四宝(油面+$10)
紫菜四宝
有秘制特级濑尿牛筋丸、汕尾马鲛猪肉丸、汕尾手工小米粿、有鱿鱼的鱿鱼丸,配上黄金鸡汤同埋紫菜。呢个真系必食!汤系浓郁金黄色,用左鸡骨、凤爪等多种食材熬成,绝对真材实料!另外特别惊讶个牛筋丸,真系爆汁既!一咬开啲汁就系口入面喷出!劲正😚

6️⃣车仔面(幼面$10)(多葱)
 👉猪红($10)
👉萝白($10)
👉紫菜($10)
👉冬菇($10)
 👉鱼肉($12)
车仔面
咁多样配料,每一样都好新鲜,份量都多。不过最最最抵赞既一定系萝卜!我去亲食车仔面都一定会叫萝卜!一食就知呢间车仔面掂唔掂。而呢间既萝卜真系绝对系我食过最好食既其中一间!好鲜甜!冇渣!而且煮得好淋!用左萝卜心黎整。真系系细节到睇得出铺头既心机🤩

7️⃣生炸潮汕三宝($39)
生炸潮汕三宝
三宝有汕尾马鲛猪肉丸、有鱿鱼的鱿鱼丸、深海粒粒墨鱼丸。其中比较特别既系汕尾马鲛猪肉丸,其实唔系好多地方会见到,猪肉同鱼香兼具,绝对值得一试。

8️⃣汕尾小米粿($28)
汕尾小米粿
系用蕃薯粉做外皮,入面有五花肉、马鲛等配料,细细粒,烟烟韧韧,我同朋友都好钟意😊

9️⃣酸斋($10)
酸斋
酸甜开胃,以小食黎讲唔会令人觉得好饱济。

🔟支装豆浆($10)
 豆浆唔会好甜,系店家每日自家制既,饮得出唔会好甜,系健康同埋屋企既味道~
香辣单骨鸡中翼
椒盐孖宝