2018-04-15
O-ma-ka-se日文的意思系厨师发辨,这是日本品尝日本料理的最高境界,因为食客永远都唔知下一道菜是什么,就算是嚟到,你一样唔知是什么,只系师傅口术才知是什么食物,其种类及做法。其实所有食物选材,烹调方法,餐厅气氛都是全部由师傅即席作主,全是他的控制范围,所以不同师傅,就会出现不同食物,不同气氛,不同的Omakase。老老实实,抵唔抵食,值唔值,就真系要睇下边位师傅主理啦。不过,有一点会相同,就系收得你呢口价钱,食物一定系最优质,最当造的食材。今次为我哋尽备嘅师傅,就系Andy师傅。我系佢囗术中只系知道有以下食材:顺菜,鲷鱼,岁鳗,毛蟹炒饭,鲜鱼汤,赤背,小虾,小尤鱼⋯等等。其实有好多食咗落肚都唔知系乜,或者唔知系乜鱼⋯⋯唉⋯⋯不过,所有食物都好好味⋯⋯顺菜(じゅんさい),又叫做莼,又名莼菜、水葵,多年生水生宿根草本,为浮叶性水生植物。性喜温暖,适宜于清水池生长。颜色透明,清晨时分采摘。味道,好似啫哩,口感特别,清甜味,又有弹性,又爽口。鲷鱼,红红地色,味道清鲜又甜美,日本贵价刺身之一。鱼肉弹口,又有实肉感,非常鲜甜,食后必定挂念,停不了口。毛蟹炒饭,特别制造,系餐厅嘅Faceboo
我系佢囗术中只系知道有以下食材:
味道,好似啫哩,口感特别,清甜味,又有弹性,又爽口。
毛蟹炒饭,特别制造,系餐厅嘅Facebook见到,留位时一并要求,师傅每晩只做一锅,不会多造。记住,如果你冇食过此饭,可以一试,但必须要有6-8人才好食,其实炒饭非常大锅,否则食饱饭后,你可能食不了其他新鲜食材啊⋯⋯
毛蟹,两只,全起肉,只有蟹肉,没有蟹骨,蟹羔最后才落,然后另一师傅场炒,哗,炒饭非常香囗,香味十足,一开锅盖已经闻到,一淡蟹肉一淡饭,Wooow....鲜味到呢⋯⋯饭系日本优质水晶米,好松软,好滑,又干身。
鱼汤,奶白色,鲜鱼味十足,好好饮。
总推介指数:10/10
其实,咁大个人好少食啲咁贵嘅嘢,今次初尝后已念念不忘每样食物,好想再次一试,可惜成$1500位,系$1500位,真的不能够每星期都来,不过,两三个月一次才不算太过份吧。
再讲,餐厅都非常公道,不论什么人也需要订位,当晚黄影帝同朋友都亲自到来,可惜冇订位,而餐厅又冇现位,餐厅只好劲讲不好意思,也要请他去其他嘅餐厅。因此,来此店,订位是必须的啊。