香港有好多广东文化都好有味道/特色,包括我哋嘅广东话潮语、粗口等等,都可以博大精深,笑讲到呢到大家都明《好L正》系咩意思讲到呢间「何兰正」,饮食界嚟讲应该唔陌生,闻名不如见面,今次特登约姊妹到此一游,希望鬼佬凉茶/招牌霓虹灯下打下卡咁话,距离地铁出口有啲远,特别行上去遇比较多斜坡同楼梯,不过沿途可以撞唔少壁画、涂鸦等等,真系几啱边欣赏边边打卡再揾路,有种异国旅行嘅风格🌹炸鸡配泰式辣酱 $92𝐓𝐚𝐬𝐭𝐞: Size系半原块炸鸡同冇骨,入面食到肉质嘅嫩感,冇太多油脂,配埋酸甜嘅泰式辣酱,非常配合,似柚子酱配少少泰式香料嘅酱汁带微辣,唔系平时食开嘅泰式辣酱🌹慢煮伊比利亚叉烧配九州温泉蛋韩国紫菜香葱猪酒捞饭 $178𝐓𝐚𝐬𝐭𝐞:不得不赞呢味𩠌系我至欣赏,饭嘅味道唔系十分似香葱猪酒捞饭,反而几似鳗鱼烧汁嘅饭味,连同温泉蛋、紫菜原本已好够微甜同开胃,配埋作地好似微烧过嘅半肥瘦叉烧,真系入口觉得超幸福,叉烧蜜汁入味冇盖过肉味👍🏻真心唔错🌹香煎虎虾球配九层塔,花雕日本蟹味噌手工扁意粉 $192𝐓𝐚𝐬𝐭𝐞: 一上枱建议先捞定意粉,因为呢款扁意粉比较干身,有好香嘅九层塔味,面头放咗唔少九层塔,虎虾球作伴系
讲到呢到大家都明《好L正》系咩意思

炸鸡配泰式辣酱

🌹炸鸡配泰式辣酱 $92

慢煮伊比利亚叉烧配九州温泉蛋韩国紫菜香葱猪酒捞饭

香煎虎虾球配九层塔,花雕日本蟹味噌手工扁意粉

🌹香煎虎虾球配九层塔,花雕日本蟹味噌手工扁意粉 $192
𝐓𝐚𝐬𝐭𝐞: 一上枱建议先捞定意粉,因为呢款扁意粉比较干身,有好香嘅九层塔味,面头放咗唔少九层塔,虎虾球作伴系面,相当有睇头,不过虾味就真系冇乜,而系花雕酒香日本蟹味噌方面,令到面更加入味,仲因为意粉加咗辣味调制,令人愈食愈停唔到

______________________________​
成人红豆冰

🌹成人红豆冰 $118
𝐓𝐚𝐬𝐭𝐞: 有加到Rum入去,需搅匀后先饮,配埋红豆味、奶味,相当之适合女性口味,系杯偏港式口味嘅茶记cocktail 哈哈😄
黄金朱古力奶昔

🌹黄金朱古力奶昔 $118
𝐓𝐚𝐬𝐭𝐞: 呢杯酒精味道最浅,基本上唔系好饮到有酒精嘅味道,朱古力特别在用黑朱古力制作,固然朱古力香浓得嚟唔会过甜,非常之好饮

芝麻花生汤丸

🌹芝麻花生汤丸 $118
𝐓𝐚𝐬𝐭𝐞: 唔使讲呢杯造型系打卡专利,以万寿无疆中式杯衬托,好似返咗去古代皇朝咁,非常有玩味,味道上加咗酒精后类似杏仁茶嘅味,而里面的确有粒糖丸同芝麻花生系饮品中,非常独特嘅设计,中式糖水系列cocktail

𝙋𝙨: 呢到系冇非酒精类饮品,除咗水之外~
🌹西班牙油炸鬼,榛子朱古力酱,焦糖炼奶$98
Churros系好经典西班牙、古巴、哥伦比亚嘅下午茶,起源唔清楚。有人话由中国带到欧洲改良而成
西班牙油炸鬼  Churros

𝐓𝐚𝐬𝐭𝐞: 有加上沙糖,配埋榛子朱古力酱、炼奶加埋云呢嗱雪球,冰火交融仲感觉超级好味,Churros外脆内软,味道真系略似油炸鬼,不过造型系花头吱出嚟嘅貌相

餐厅系装修设计上、餐牌design上加咗唔少Fusion元素,令人提升新鲜感,另外夜晚嘅气氛,霓虹灯招牌更令人有种上海滩感觉,带Chill嘅气氛,系个适合饮嘢、打卡、同朋友倾计嘅去处

但未必系个适合用餐地点,公道地评论食物质素唔错,但份量安排上系偏精致,而价值set up略高,不过以呢到环境、食物、气氛、甚至员工服务态度讲赞得一值,非常细心留意客人需要,即使系忙嘅时段,有开到眼界
2020-10-19
  • 24小时慢煮伊比利亚叉烧,酒香狮头鹅肝配温泉蛋,香喷喷猪油捞饭
  • Churros