2020-03-27 683 浏览
有无谂过食过咁多间火锅店有边间令你印象最深刻?而我既答案就将会系呢篇食评话到比大家听.行进铜锣湾与湾仔交界间既地铺内隐藏左间隐世火锅店.门口用上霓虹灯写上楼下火锅字眼衬托住旧式扇门,打开门会先见到一排海鲜水缸,再前有条楼梯直落火锅店内.本店内真系好似穿梭左时空返到旧时香港咁.内里周围既墙边都各有特色,分别将墙角设计成旧各种香港旧时唔同商铺既门面,例如有理发公司,面店等等.水吧位亦鬼马地将佢改装成凉茶铺,超有心思.言归正传,呢间火锅店唔止外在吸引,食物质素都唔会令你失望.上到刺身下到小食到有,食品足2页纸.火锅既精綷当然系锅底,黎到旧式火店必定系拣沙嗲锅,沙嗲锅用上阔身锑煲配瓦斯炉够晒风味.汤底浓而不腻,先带花生沙嗲既浓香,后带淡淡辣椒香,味道唔会过浓抢去火锅配料既原味,相反为食材增添种浓郁既香味,连额外调味都可以省略.椒盐粟米好有大排档风味,超甜粟米上既椒盐炸得干脆,粟米入晒味超级惹味,虽然炸过但粟米入口唔会觉得肥淋淋.花雕肥牛连花雕酒浸住上菜,牛肉上仲有少少杞子.肥牛色泽鲜红色够晒新鲜,值得一赞系花雕酒腌得好够入味,本来怕浓味既沙嗲汤会盖过花雕既味道,点知一食仲好香酒香.肥牛入口好嫩

花雕肥牛连花雕酒浸住上菜,牛肉上仲有少少杞子.肥牛色泽鲜红色够晒新鲜,值得一赞系花雕酒腌得好够入味,本来怕浓味既沙嗲汤会盖过花雕既味道,点知一食仲好香酒香.肥牛入口好嫩滑又软腍.

五宝丸全自家手打,质感弹牙又新鲜,梅菜猪肉丸够晒特别.牛筋丸够晒弹又爆牛汁.

鬼马虾胶用上油炸鬼酿入蟹籽虾胶.油炸鬼经2重炸过令入口更香脆,就算放过入锅底滚开入口仍然保持松脆又唔会有阵油益味,配上蟹籽蟹胶爽弹及脆口双重口感的确鬼马.

紫菜炸响铃响铃超巨型,内里夹住紫菜令口味更丰富,入汤3秒捞起吸晒沙嗲汤精华更滋味.

冰豆腐同平时火锅店唔同,平时会比已溶冰既冰豆腐上枱,呢到系真真正正既冰豆腐,原块结冰豆应放入汤底解冻反而令豆腐吸汤力更强.

原本豆苗一上枱既时候好担心,因为发现自己唔小心拣左自己最怕既翡翠豆苗,平时觉得呢款豆苗草青味好重,但出乎意料既系加上沙嗲汤后,浓香既汤底掩盖左翡翠豆苗原身既草青味,仲十分脆口!最后仲清晒成碟😆

酸梅汤系火锅最佳良伴,入口酸甜解渴,一楂咁大都系$35抵饮!

店员态度仲好好,密密帮你清理好餐枱又会帮你换碟.呢间真系必会回头再试下其他汤底!
  • 鬼马虾胶
  • 花雕肥牛