2019-05-03
第一次写食评,因应间餐厅真系好值得推介,超有人情味,食材超新鲜,价钱合理又好食。收工想食日本野,又唔想食平时食开既餐厅,所以揾左间小店试下。一坐底已经觉得好有feel,传统日式小店装修,好有风味。老板介绍有咩新鲜食材,有池鱼,鲷鱼,金目鲷等等,最后叫咗个极上刺身拼盘,有8款刺身,分别有海胆,大拖罗,带子,牡丹虾,同3款时令嘅鱼刺身。样样都好好食好新鲜!海胆有紫菜跟,老板仲好细心,话如果紫菜淋左可以同佢换。其实你睇相都知有几新鲜,有几好味,当中三款时令鱼真系好鲜味之后叫左美人蚝,师傅调好咗味,一夹就食得,非常饱满,味道非常鲜甜,食得出好新鲜。跟住仲叫左小小烧物,有牛舌,鸡皮饺子,同烧饭团。牛舌劲厚,系真系劲厚!烧得好好,好有口感,入口又劲juicy,真系好好食!!另外鸡皮饺子好特别,鸡皮包住旧肉,热辣辣劲香劲好食!!反而饭团无咩特别。因为牛舌同埋鸡皮饺子,我一定会再返去!之后食得咁上下,d staff 会问你满唔满意,好唔好食,又会不停帮你加热茶,服务劲好劲nice,之后问我地够唔够饱,再介绍左两款寿司同烧豆腐。其中一款叫「脑天」,所谓脑天即系吞拿鱼头顶既肉,一条吞拿鱼得两大旧,口感软滑
其中一款叫「脑天」,所谓脑天即系吞拿鱼头顶既肉,一条吞拿鱼得两大旧,口感软滑,鱼味极浓,食落仲有一股清甜嘅感觉。好特别好好食。师傅话佢要问日本朋友拎货,仲唔系成日有,因为货源少唔系成日都有。讲到咁矜贵,但价钱一啲都唔贵!!
最后仲有个烧豆腐,师傅烧得非常之好,除咗一般嘅外脆内滑,入边仲要有汤,真系烧得好好,好好食!
食晒所有嘢,d staff又会问你好唔好食,洗唔洗再介绍,最后我地话好饱,老板劲好人叫我地慢慢坐,仲送左两款佐酒小食,好似系炸鳝骨同自家制wasabi渍萝卜。
成餐饭都食得好开心好满意。老板同d staff真系好nice,野又好食,食材又新鲜,气氛又好,好过好多大集团贵价既日式餐厅。所以我觉得间野既名改得好好,叫「心日本料理」,因为作为食客,都觉得所有员工好有心,所有食物都用心制作,所以我都咁用心打左呢篇食评,一定会再去!