2022-12-07
昨晚收工后,约左同好朋友食饭,皆因朋友工作顺利升职🥰 为左与佢庆祝,我揾左间超有格调既川味Cafe😛 餐厅位于旺角,距离地铁站只有5分钟距离 非常方便 👍 第一步行入餐厅,已经比入边既装潢设计吸引住🤩 佢系走摩登café风,菜式亦是走fusion路线既川菜,很fanciful 💓餐厅职员们都十分友善,十分热情地介绍食物予我和朋友!我地终于拣好食咩😙第一样上枱既就系两杯很特别既饮品 🍺 分别为凤梨乌龙冰茶($34)及荔枝乌龙冰茶($34)两杯饮料玩味十足⭐️唔讲仲以为是啤酒呢🤭冰茶十分好喝 饮到香香既茶味 同时水果味不会太抢 更带出茶底既甘香 相辅相成😝食物方面 我俩叫左一客辛手酸菜鱼(2-3人份)小辣 ($228)酸菜鱼一上桌就闻到劲香!💖 而且份量十分大由于朋友同我不算食得太spicy,所以店员贴心地为我地拣左小辣 而我地食落真系食到菜式既辣香 而不会过辣👍👍鱼片十分鲜 肉质很鲜甜 配上其他菜类食 味道简直神来之笔💓最值得赞既系依盘酸菜鱼一点也不会过分油腻 ⭐️ 除此之外,我地两个仲嗌左三客串烧分别为川烧经典猪颈肉(上,$42)川烧牛肉串 (左,$34)及辛手鸡棒肉串(右,$32)鸡棒肉
餐厅位于旺角,距离地铁站只有5分钟距离 非常方便 👍
第一样上枱既就系两杯很特别既饮品 🍺
分别为凤梨乌龙冰茶($34)及荔枝乌龙冰茶($34)
两杯饮料玩味十足⭐️唔讲仲以为是啤酒呢🤭
酸菜鱼一上桌就闻到劲香!💖 而且份量十分大
除此之外,我地两个仲嗌左三客串烧
分别为川烧经典猪颈肉(上,$42)
川烧牛肉串 (左,$34)及
辛手鸡棒肉串(右,$32)
鸡棒肉串入面有粒粒鸡软骨 口感丰富
牛肉串肉质腍软 亦十分juicy
猪颈肉烧得香浓 令人爱不释口😛
我地亦豪气地点了川味扇贝(两件)($68)卖相真是令人垂涎三尺
扇贝劲大粒!我重覆,劲大粒!!
以川味作烧汁 放在粉丝上烤 并洒上葱花及其他调咪配料 非常非常好吃😎
最后到甜品环节,我地叫左客菠萝冰粉($28)
冰粉晶莹剔透 配上菠萝粒粒及菠萝汁 非常清新😗 甜甜的味道为全晚既味蕾作一个蛮refreshing的结尾 很是天作之合😏
然而 披星戴月食晒所有野后,原来餐厅于晚上九点后会将灯光较暗,令cafe餐馆摇身一变变成酒吧😛😛 有惊喜💖
我同朋友都好兴奋!因为依样野正正符合晒我地黎既目的 - 大肆庆祝🥳🥳
于是 在店员推介下 我地点左cocktails
一边与朋友倾计 非常贴心💓
我地两个都同样拣左 “今晚打老虎”🤭
其实为葡萄味既鸡尾酒 🍇
提子味 配上vodka 味道不会太浓烈 但亦喝到十分chillax既vibe呢🤩
今晚比我地揾到辛手村实真系十分幸运⭐️
餐厅不但interior美美的 食物质素高 而且更有惊喜卖点😏
朋友已经约我下次一定要再黎!因为在menu上见到有其他正野(如餐厅原创既寿喜烧及黑松露干锅等)都好想试 😗😗 今晚非常尽兴 乐而忘返!🥰😝