2021-06-16
住马鞍山既朋友强力推介富园冰室,系一间新式既冰室,一入到去就觉得楼底好高,装条好有品味,坐位阔落,岩晒一家人或者同老友聚餐。打开餐牌,就会见到好多唔同菜式,有中西美食、打边炉、鸡煲、海鲜等等。我地今日预订左海鲜餐,包括有豉椒炒蛏子、椒盐赖尿虾、姜葱粉丝肉蟹煲、冰镇咕噜肉,老板仲送左个老火汤比我地,样样都好正,员工服务态度又好,今餐食得好满足。䜴椒炒蛏子蛏子超大只,足足有成半尺咁长,非常之新鲜,味甜肉厚,加豆䜴和青椒炒至刚刚好,非常够镬气,离远就闻到䜴椒味,蛏子吸收晒d汁,非常juicy!椒盐赖尿虾赖尿虾中等size,用椒盐方式泡制,有少少微辡,但系又唔会好似避风塘煮法咁遮盖左海鲜本身既鲜味。赖尿虾同样地非常新鲜,啖啖肉,又甜又鲜美,我地连果堆椒盐都唔放过,打包左拎返屋企𩠌面姜葱粉丝肉蟹煲呢个姜葱粉丝肉蟹煲用了个大瓦煲盛放,一打开煲盖我地不约而同地哗左一声,真系不得了,只蟹劲大只,一只蟹已经够我哋四个人share,部长话落左成斥葱去煮,好香好惹味!个蟹钳成个拳头咁大,见到一丝一丝既蟹肉,味道超鲜甜!食完蟹就食埋d粉丝,吸收晒香葱同肉蟹既精华,而且一d都唔会过咸,好味!冰镇咕噜肉最后出场既
䜴椒炒蛏子
椒盐赖尿虾
姜葱粉丝肉蟹煲
冰镇咕噜肉
最后出场既系冰镇咕噜肉,系呢度既招牌菜。咕噜肉完全无骨,肥瘦均匀,酸酸甜甜非常开胃。部长话切成细件炸香会比大件好食d,仲教我地食之前系冰上look几look,果然十分之脆口!