2022-12-29 37 浏览
第一次入黎丽晶花园,因为今日黎探朋友,佢就带左我去饮茶。哩间丽晶轩系丽晶花园商场地下,唔算系大酒楼果只,但系好精致既装修,好摩登同亲切。经理及店员都亲切有礼,仲介绍我地食咩点心同饮咩茶好👍🏻赞😋丽晶虾饺皇 $32 /4粒饮茶必食既虾饺,大大粒虾都好新鲜,最紧要系皮薄,佢都做到👍🏻😋蟹子鲜肉烧卖皇 $32/4粒烧卖都系必食既点心之一,佢既猪肉唔会好肥,刚刚好,烧卖皮都好薄,味道唔错,因为好怕食好多肥猪肉既烧卖👍🏻😋鲍汁叉烧包 $30/3个我都好钟意食有鲍汁既食物,鲍汁叉烧包都系第一次见,紧系试下。果然系好食过一般既叉烧包,佢鲜味重,叉烧唔会太肥。同埋佢唔系好假果只叉烧酱汁,味道唔会好油腻👍🏻😋樱花虾脆脆肠 $32/3条哩个系经理介绍我地必食既点心,果然冇介绍错,佢唔系一般既油炸鬼肠粉。佢系肠粉皮包住脆脆既虾肉,肠粉皮面仲有好多樱花虾添。留心睇里面既脆脆系翠绿色的,红加绿配埋好吸引,最紧要个肠粉皮唔会太厚,成个系超夹,食到唔停口👍🏻👍🏻😋虾干滑鸡饭 $29平时都好钟意食虾干,见有个虾干鸡饭都要试下,用瓦煲仔上,明显地有少少饭焦,应该系用瓦煲直接煮。有诚意,有埋虾干既香味,鸡肉都嫩滑,我地成

😋丽晶虾饺皇 $32 /4粒

😋蟹子鲜肉烧卖皇 $32/4粒

😋鲍汁叉烧包 $30/3个

同埋佢唔系好假果只叉烧酱汁,味道唔会好油腻👍🏻

😋樱花虾脆脆肠 $32/3条

😋虾干滑鸡饭 $29

平时都好钟意食虾干,
见有个虾干鸡饭都要试下,用瓦煲仔上,明显地有少少饭焦,应该系用瓦煲直接煮。有诚意,有埋虾干既香味,鸡肉都嫩滑,我地成煲饭都食晒👍🏻👍🏻

😋红烧乳鸽 $48/1只

都好耐冇食过乳鸽,叫一只黎试下。都好有惊喜,
唔会太咸,仲好嫩滑,唔会烧到好干身,佢又唔会好油,味道唔错👍🏻👍🏻

😋菊花茶

平时饮茶都系香片普洱,店员介绍我地饮菊花茶。都唔错,佢淡淡地,我又好钟意㖞。我八卦打开个茶壶,见到一大包菊花,足料。好清香,就算食点心有点油腻都唔怕。而且仲清热气,唔错👍🏻👍🏻

整体由环境服务同食物质素都唔错,赞👍🏻价钱都好大众化。其实除咗系丽晶花园既居民之外,系彩虹同九龙湾过去都好近。都值得黎一试😍

⭐️⭐️⭐️⭐️(4星为满)

丽晶轩 (九龙湾)
九龙湾宏光道80号丽晶花园商场地下G8号舖

#饮饮食食 #食好西 #周围玩 #周围食 #介绍返 #餐厅推介 #美食 #香港美食 #九龙湾美食 #丽晶轩 #丽晶花园 #香港打卡餐厅 #打卡 #香港特色餐厅推介 #吃货 #点心 #饮茶 #yummy #hongkong #hongkongfoodie #hkfoodie #hkfoodblogger #dinner