2018-06-27
今晚同妈妈嚟到旺角一间私房菜食饭,位于誉发广场嘅八楼,好近油麻地地铁站,落车行几步就到非常方便!入到去环境设计风格好有特色,每台都好有私人空间,而且灯光充足,感觉宽敞明亮,令人坐到好舒服!睇下餐牌,菜色选择多样化,有啲中菜馆少见嘅嘢都有!例如:脆皮德国咸猪手有大拇指嘅都系佢哋嘅推荐菜式,我自己本身就好钟意食酒楼嘅炒龙趸,见到佢哋呢度都有龙趸两味 $388,就已经心心眼😍但我地得两个人怕点太多会食唔晒,同时心大心细又想试吓其他菜式,所以我就拣咗菜远炒龙趸班球 $238上枱果然无令我失望,龙趸应该油泡过,皮变得有点微脆,同时保持烟韧口感,我最钟意食龙趸皮!食完嘴黏黏,感觉劲有骨胶原,肉质又鲜美嫩滑,差唔多成碟都我食晒~木桶药膳猪手 $128本身谂紧要德国咸猪手定木桶猪手好,妈妈话怕咸猪手会热气,所以最后拣咗呢个!呢个都好有惊喜,汤头非常鲜甜,药材味够浓郁!妈妈都数晒佢用咗啲咩药材,仲大赞用料丰富~感觉呢个同咸猪手嘅分别就系呢个多数系食佢啲筋同埋猪皮,而咸猪手就应该系多啲肉食。佢呢个嘅猪皮整得好软滑,系边位烧得有少许硬,筋膜层烟韧,份量好多,整体感觉好抵食!好搞野啫啫通菜煲 $118估唔到通
木桶药膳猪手 $128
好搞野啫啫通菜煲 $118
估唔到通菜同韩国年糕个组合咁得意😎平时啫啫煲嘅菜式都会偏油同咸,呢度完全无呢个感觉!炒得唔油腻之余,调味适中,配料仲好丰富,有好多肉碎同虾米,食落更加惹味!
最后饭后甜点仲有冰镇菠萝送,真系好贴心!食完清甜解渴,今晚超满足!
佢地仲有独立房提供,下次屋企人生日都打算book房黎食~