2014-12-23 338 浏览
听晚系今季镖赛最后一场,今晚谂住食完饭就返屋企休息。谂左好耐,决定去食蛇油鸡饭,赛前食蛇补补去。一坐底即刻叫个蛇油鸡套餐先,有龟汤送埋只系五十几炆,但居然鸡已沽清 ﹗搞错呀 ﹗黎左 3 次都食唔到 ﹗上两次无开门,今次就卖鬼晒 ﹗黑仔呀 ﹗坐低左又费事去第度食啦,局住食劲肥腻既糯米饭 ﹗唉。细蛇羮餐连蛇汤同糯米饭,八十几蚊好贵啊 ﹗蛇汤,我其实一心想饮龟汤架,睇错左,原来龟汤系并鸡饭,顶 ﹗今次第二次饮蛇王兄既蛇汤,上次真系麻麻地,川贝味太浓,味道太浊。不过今次好味好多㖞,味度 balance 好多,仲有龙眼肉既清甜,而药材味又刚刚好,味道次次唔同咁搞笑架。细蛇羮,点解今日既蛇羮同蛇汤都比上次好食咁多架?汤底浓郁香甜,足料又厚薄适中,上两次都劲杰挞挞啰。加埋醋同胡椒粉,好开胃呢。双肠糯米饭,无腊味、无虾米,只有劲多肥猪肉同豉油捞既糯米饭。只靠肥猪肉既猪油香味非常单调,食落叫做够味啰。润肠同腊肠都超级肥,成口都系油,润唇膏都悭返 ﹗今日又无鸡饭食,局住食依个超标糯米饭啰 ﹗

蛇汤、蛇羮、糯米饭套餐
蛇汤
细蛇羮