2024-07-24
一鼎系上月新开嘅台式火锅店,除咗有唔同任食套餐之外,连台式饮品都有得任饮。有四种级别嘅餐可以拣,我就拣咗$339嘅120分钟澳洲200日纯谷饲牛套餐。汤底一人一锅,分别系红烧火牛同埋呷醋猪,牛汤似台湾牛肉面汤底,猪汤酸酸哋。先来几碟小食开下胃。卤水牛筋够大旧,软滑入味。三星葱烧串花枝葱清香弹牙。藤椒虎皮鸡爪惹味刺激。红当当虾球成粒荔枝咁样,火红脆粒包住虾丸,外脆内弹,出面啲中菜一碟起码一旧水,呢度任食。试咗三款牛肉,分别系澳洲纯和牛、澳洲200日谷饲牛、澳洲黑安格斯封门柳,切得较薄,渌十秒就食得,唔会太油腻。值得一提嘅系青花椒牛舌,香浓爽滑,令我食完又食。海鲜方面,海虾同大蚬够新鲜。另外仲有唔同花款嘅海鲜滑,例如粒粒蟹子花枝滑。饮品有茶、汽水等基本选择,但呢度就当然要叫主打嘅台式饮品。全部都可自选甜度、冰量,即叫即冲,百香果三重奏清新,黑糖珍珠牛乳浓郁顺滑,香水爆柠酸香清爽,芝士琥珀最出色,芝士奶盖咸香绵密,茶香醇厚。📍一鼎•台式火锅马鞍山鞍禄街18号MOSTown新港城中心(4期)2楼2001号舖
📍一鼎•台式火锅