2020-10-14
星期五下昼攞咗假去观塘整啲嘢,搞掂已经成三点钟,可以食下午茶,悭番几蚊😍。虽则话呢两日凉返少少,但太阳都好劲,所以懒得周围行揾嘢食,就去咗同一幢大厦嘅商场层食嘢算,我同朋友食咗「Ben哥米线」。环境无乜特别,坐得尚算阔落,不过比较好嘅地方系枱面贴咗好多食物介绍,咁客人就自然有多啲资讯拣食乜😉。下午茶时段由下午2点开始,底价$39包两款$7𩠌同指定汤底,其他汤底补$2,另外再送埋冷热饮品。餐厅仲好准确咁帮你计埋最多悭$10🤣!午餐时段就有其他优惠。点餐纸非常清晰,会清楚说明各款汤底有乜配料,如果唔啱就自行走咗佢👍。餐厅卖嘅米线汤底颇为特别,有几款都想试。由于晏食饭,所以我哋加咗几样小食🙈,加上米线份量本身都多,我哋饱到晚饭都无食。除咗特式汤底外,米线亦有两款比你拣,就系原味同五谷米线,我谂大部份人都拣🌈彩虹五谷米线吧!五谷包括原味、荞麦、玉米、黑米同高梁,老实讲味道食落系同普通米线无分别,不过唔驶加钱,又色彩缤纷啲,谂唔到唔拣嘅原因。芫茜菠菜汤米线,我唔系芫茜控🌿,勉强接受到佢阵味,但绝对唔会专登食佢嘅制品。不过朋友嗌到,为食嘅我就梗系会试下。汤底呈绿色💚,主要系因为有大量菠菜蓉。汤底饮
汤底饮落几清㖞🤤,芫茜味唔算太出,反而菠菜味浓,所以我觉得只要唔怕芫茜味都可以一试,唔错!呢款唔辣的,亦无得加辣。米线幼身,口感弹牙。
𩠌料要咗牛丸($7𩠌)、韩国鱼蛋($7𩠌)同肥牛($10𩠌),牛丸得两粒,正常货色,可以省略唔嗌。韩国鱼蛋有惊喜,系大大块鱼糕🍢,喺面舖有得食都算难得。🐮肥牛片大约有五片,感觉抵过牛丸。
汤头真系超有诚意,令人难忘,无谂过食米线会遇到如此出色嘅沙嗲汤😋。沙嗲汤并唔系落咗花生粒🥜𠮶只酱(点串烧用),而系落咗洋葱去肴煮,辣度轻微兼惹味🌶。唯一可挑剔嘅地方就系汤底质感稠糊(杰身)咗啲,油份亦较高,相对保温啲(食哂成碗都仲热),但米线口感就无另一碗咁Q弹,浸淋咗少少。
𩠌料要咗紫菜($7𩠌)同花枝卷($8𩠌),紫菜抵食,份量超多又索汤。🐙花枝卷好食,真材实料食到花枝肉,但得一条感觉削咗啲...。
饮品🥤要咗冻奶茶同冻柠檬蜜糖,原价$7都算抵。同样地,点餐纸有得剔少甜少冰等选项。
总括嚟讲,呢餐完全系开心大发现,懒得行嘅情况下发掘咗间特色汤底米线店😆。呢日试嘅两款汤都好正,一浓一清,各有千秋,其他米线舖真系唔会有得食。𩠌料就普普通通,反而小食更值得一试。可能由于开喺商厦入面,餐厅下午四点就Last Order‼️,唔做晚市兼星期六日。如果放假想食,就要去其他分店。题外话,店员姐姐们都算有礼貌。