Potluck Eatery

Potluck Eatery系一间位于佐敦嘅文青Cafe风格嘅西餐厅,开业至今约半年,但其实佢嘅前身系一间同区嘅工业风装修嘅西餐厅Pom’s Kitchen & Deli,因为租约期满而于今年3月结业,佢哋嘅老板之后就开咗Potluck Eatery~ 我喺2-3年前已经食过一次Pom’s,对于佢哋嘅shake shake海鲜拼盘同埋鹅肝都有好深刻嘅印象🤤 朋友都钟意食海鲜,所以我脑海里面就即刻谂起呢间餐厅,book咗同佢庆祝生日🥳 顺便再试吓佢哋有无keep到水准😝•🥢 香煎法式鹅肝多士 $118呢个鹅肝多士系由蜜桃、大大件嘅鹅肝同蒜蓉包组成~ 鹅肝嘅表面煎得好干身,一切开就见到入面好juicy🤩食落口感好creamy、油香味几浓🤤 而蒜蓉包都烘到好香脆,蒜蓉味亦唔会好抢;加埋黑醋酱同埋蜜桃嘅酸甜,可以中和返鹅肝嘅油腻感,食落好满足,仲几有层次~😋•🥢 手摇秘制酱汁海鲜拼盘 $488呢个海鲜拼盘真系好吸引!除咗可以单点,仲有个二人嘅海鲜拼盘套餐,就包埋餐汤、沙律、甜品、饮品~ 不过因为我哋仲想试埋意粉,所以就拣咗单点喇~🙈拼盘入面真系有几多款海鲜,包括:波士顿龙虾🦞、大虾🦐、鲜鲍鱼、

🥢 香煎法式鹅肝多士 $118

🥢 手摇秘制酱汁海鲜拼盘 $488
拼盘入面真系有几多款海鲜,包括:波士顿龙虾🦞、大虾🦐、鲜鲍鱼、炭烧八爪鱼🐙、纽西兰青口、大蚬! 除咗海鲜仲会有啲bb薯同埋粟米做配菜😋 个秘制汁系番茄味为主,带少少酸同辣,食落好开胃,而且啲bb薯粒煮到好入味,同个汁好夹🤩
大蚬同青口都好新鲜多汁;八爪鱼好弹牙,而且真系食到少少炭烧味;鲍鱼、大虾同埋龙虾就有少少过熟,口感稍为实少少,但好鲜味,无畀个汁遮住咗海鲜嘅味道!😍
手摇秘制酱汁海鲜拼盘

🥢 卡邦尼黑松露片意大利粉 (Set Dinner) $228
呢个卡邦尼意粉系Cream版,食落好creamy,亦都无乜蛋香,但又唔算好腻~
意粉上面加咗黑松露片同埋芝士碎,但黑松露味比想像中弱🤔 意粉入面仲有啲烟肉粒,令成个意粉增加啲咸香~
卡邦尼黑松露片意大利粉
卡邦尼黑松露片意大利粉

📸 椰菜花忌廉汤 配 蒜蓉包
Set Dinner入面系包咗是日例汤、面包同埋是日甜品
呢个汤嘅椰菜花味好浓,但忌廉味唔算好突出~ 而个汤就好似唔系blend得好够,所以饮汤嘅时候仲会咬到啲椰菜花粒😬
椰菜花忌廉汤 配 蒜蓉包

📸 蓝莓芝士蛋糕
我喺Openrice book位嘅时候有remark系庆祝生日,估唔到餐厅除咗喺碟上面有写到happy birthday,仲画咗只猫🐱好靓好有心思😍
至于个蛋糕,Cream cheese味好浓,仲带少少蓝莓同乳酪嘅酸味,几清新🤤 但饼底唔够实,一拮就碎晒,呢到就扣咗少少分🙈
蓝莓芝士蛋糕