2018-10-15
今日揾食揾到去大坑咁岩要去铜锣湾,铜锣湾既餐厅食都食到闷啦,知道大坑有劲多野食,今次就去到大坑揾食!Tipsy 坐落于大坑既Little Tai Hang,系开左唔系好耐既一间特色酒店,外墙用红砖建构酒店,非常特别,亦有香港特色!只要系天后站落车,B出口,经过小公园旁边既小通道,好快就到!我行左6分钟到啦!未上到去餐厅,就已经见到呢个promotion好吸引$148就有4只蚝加2杯酒,岩哂我呢个爱酒之人啦,仲可以品味生活添!一上到去1楼,已经觉得个环境好正好有情调,灯光较暗,岩哂我同老公黎拍拖,好浪漫💕我地12:30去到,人唔算多,去到大约13:00就陆续有多左人黎帮衬!胜在Tipsy够大,空间感好够,细细声倾计,都唔会好似有人系旁边听住咁!价钱系铜锣湾黎讲,真系唔算高重点系食物有质素!仲要有$138 free flow house wine添第日一定要同d fd黎一个不醉无归我同老公今次忍唔住upgrade左个Oyster set,可以一解酒瘾!我地叫左杯white wine同一杯prosecco配oyster一流呀!Oyster系法国品种,厨师清洁得好干净,配埋红酒醋同柠檬汁,好滑
一上到去1楼,已经觉得个环境好正
好有情调,灯光较暗,岩哂我同老公黎拍拖,好浪漫💕
重点系食物有质素!
仲要有$138 free flow house wine添
第日一定要同d fd黎一个不醉无归
Oyster promotion
Oyster系法国品种,厨师清洁得好干净,配埋红酒醋同柠檬汁,好滑,好鲜甜!
我老公饮既White wine既酒味较重,但系好易入口,唔会太苦涩
而我比较钟意prosecco,有少少汽,酒味相对较淡,但更易入口
配合埋个咁正既环境,真系好浪漫啊
Beef Capaccio
我地另外叫左2个lunch set
前菜当然都唔执输
Beef Capaccio ,生牛肉配parmesan芝士,再加少少配菜!生牛肉一d都唔膻,厨师👨🍳刀工好,切到好薄好薄
Pan-fried Tuna
但我更钟意Pan-fried Tuna,Tuna好鲜甜,有入口即融既感觉,配埋d藜麦,未食主菜都已经有饱肚感!
USDA Ribeye
老公好钟意食牛,当然要叫Ribeye啦
远远已经闻到牛肉既香味
虽然叫左5成熟,但感觉似7成,但系都无影响肉质同咬感!Ribeye既肥瘦适中,配合埋个source,味道刚刚好!
连配菜既薯蓉都好好味,唔会太干,亦都无个种落太多牛油既膻味
Tipsy burger
最后就一定要比Tipsy burger 🍔
Angus beef 🥩 好厚,好juicy,成个卖相都已经无得输,岩埋我呢个burger控
重点系burger旁边既南瓜薯条,真系炸得好香口,连老公都食唔停!
长江No7
酒量不太好,忍唔住加多左杯mocktail
成份有令到成杯mocktail劲靓既blue curacao,仲有少少菠萝同热情果味,见到心情都变得开朗
草莓奶冻
去到最后仲要有甜品,草莓奶冻绝对可以中和上面食左咁多油腻既食物,喜欢食甜既朋友们一定钟意食
呢个lunch真系劲满足,全程服务超好,一样食物食完再上另一碟,令happy Friday更加happy😍 大坑真系好多好野食,大家不妨行远少少去揾好野食啦