2023-03-21
最近又midterm又多assignments 紧系要同女朋友食餐好嘅庆祝下。咁今次就去咗官塘嘅隐世日式餐厅,掌寿司坐低无耐就好快嗌咗嘢食,一嚟就系头盘,蟹籽沙律,真系一份非常开胃嘅菜式。啲蟹籽好爽口,配埋啲蔬菜同埋酱汁,好开胃。另外,薄切间白鱼都几好食。啲鱼唔算系好浓味,但系啲肉质好爽脆,同埋有啲甜味,真系好好食。寿司就有拖罗、带子、赤虾同三文鱼籽。最好食应该就系拖罗,不过我就让咗比女朋友食。我就食咗三文鱼籽,入口粒粒爆浆,油香浓郁。而刺身方面,广岛蚝刺身真系非常新鲜,啲蚝肉好嫩,同啲cocktail sauce一齐食真系好好味。另外,赤海虾刺身同油甘鱼刺身都几新鲜,口感好好。啲寿司盛都好好味,啲饭煮得啱啱好,加埋啲新鲜嘅生鱼片,真系一级棒。而烧烤方面,烧鸡皮同烧牛舌都几好味。啲鸡皮烧得啱啱好,外脆且味道都好香。啲牛舌都唔会太硬,仲有啲嚼劲,加埋啲调味真系好正。最后,烧豚腩肉同澳洲和牛乌冬都好好食。啲猪肉烧得啱啱好,啲肉质好软熟,加埋啲酱汁同埋啲蔬菜,好开胃。啲澳洲和牛乌冬就更加唔洗讲啦,好嫩滑,口感好好。总括嚟讲,今次食嘅餐厅真系几好,所以食材都几新鲜,就算熟食嘅调味都好丰富。