取名为616,相信意指渌一渌就食得了吧!行到入去,先入眼帘o既系d 壁画,描绘o左元朗o既风景,好似南生围呀聚星楼同大马路轻铁呢d,好靓而且仲系纯手绘!一面o既bench 仲摆放o左好多旧式玩具,我阿妈同我笑语,以前就系点样玩住呢d 上链跳跳跳,咁就一日。其实呢间牛肉火锅我之前已经帮衬过食lunch,好似$48 一个火锅套餐咁,觉得系几唔错,于是同屋企人食多一次。晚市系散叫的,每张台都有部ipad,有晒图有晒价目俾你自己点菜。o野食未到,先送上西瓜一碟,另外仲摆o左个漏斗,话有个廿分钟承诺,过o左钟都未上菜就会送o野,turn out 系无过到钟。因为无试过食单系牛肉都仔细分咁多个唔同部位,所以叫o左侍应姐姐推介有咩好食。首先佢叫我地试下新o既酸菜或者鲜青椒汤底,我地拣o左鸳鸯酸菜牛骨($78 无加一),酸菜部份好香同带点麻辣,我妈几喜欢,而牛骨汤则几足料去熬制,本身d 牛骨肉煲到好腍。侍应细心问我地钟意腍d、有咬口d 定牛肉味重d,我话想试下牛味重,佢就推介o左封门柳($68)。睇落好深色o既一碟,食落味道真系几浓郁,有少少似肉眼扒o个只味。另外我地仲叫o左只手打牛滑($48),呢个

西瓜

鸳鸯酸菜牛骨汤 ($78)
牛骨汤

侍应细心问我地钟意腍d、有咬口d 定牛肉味重d,我话想试下牛味重,佢就推介o左封门柳($68)。睇落好深色o既一碟,食落味道真系几浓郁,有少少似肉眼扒o个只味。另外我地仲叫o左只手打牛滑($48),呢个好好食呀!佢会较膻,不过却有种自然o既鲜甜。
封门柳 ($68)
手打牛滑 ($48)
手打牛滑

蔬菜类试o左只叫水莲o既菜($28),一大捆咁,味道少少似豆苗,几清爽。打亲边𬬻实叫金菇o既我当然都叫o左一份($18),中空o既内心吸o左d 牛骨汤,味道灵舍好食!
(上) 水莲 ($28)、(下左) 灵芝菇 ($18)、(下右) 金菇 ($18)

饮品点o左枝菊花桂园露($9),唔贵而且系新鲜自制的!淡淡o既菊花糖水,甜度唔高,仲加入o左圆肉同杞子,绝对系食完火锅下火o既好选择~
菊花桂圆露 ($9)
封门柳 ($68)
手打牛滑 ($48)
手打牛滑