2024-08-30 519 浏览
朴一拉面系位于通菜街嘅小店,相信好多钟意食拉面嘅朋友仔都试过。店嘅坐位唔多,因此食饭时间通常都要排队。我自己都试过晒佢全部拉面汤底,连佢捞面都试过🤣叉烧分两种,分别系厚烧五花腩同慢煮梅肉(3 片),厚烧好大块,口感不错,烧到好香口,但当然会比较肥,慢煮叉烧够淋唔会鞋身,同埋都大片份量都多。而全部汤底试过发挥都不错,大部份都浓味但唔会死咸。海老汤同蟹汤都带鲜味,两样都系佢地人气之选,相信系好多人最爱嘅汤底。🦐🦀鱼介汤系我最常嗌嘅口味,佢会带豚骨味,但鱼味出同香浓,口感顺滑。🐟辛辣香口惹味,重口味之选。🌶️ 豚骨及酱油就正常发挥,口感味道都唔会太差。🐷捞面口味重,调味以鲣鱼及辣肉燥味增为主,有慢煮叉烧同叉烧粒如果食厌咗拉面都可以试下

而全部汤底试过发挥都不错,大部份都浓味但唔会死咸。