2017-10-06
夜晚同屋企人食饭,母亲大人话未试过椰子鸡煲想试下,加上医生叫佢戒口,椰子鸡煲比起其他火锅会清d佢都可以食,所以一于带佢去试下!当晚订左7点,但6点已经到,谂住都试下去睇下有冇得入座先,好彩都可以。先叫杯饮品,解下渴先。椰子沙冰$32--好饮,即叫即整,有好浓既椰子味。比例啱啱好,唔会饮左d椰子汁d冰冇哂味,成杯都好足料好够味!沙姜脆猪手$48--比屋企人偷食左一旧先记得影相😵食椰子鸡前叫左个小食顶下肚先。猪手唔系平时用卤既方法,系用沙姜个种,所以皮吾系蚊到淋哂,反而系爽口脆身,都够味,几特别,好食。原味椰子鸡锅(半只)$128--终于到今晚既主角!其实侍应系会先倒椰子水落锅,半只鸡会同椰肉一齐生上,之后落锅煲,会有漏斗俾你睇时间⏳,漏斗既沙落哂表示d鸡已经食得!一开锅盖,d椰子香味出哂嚟,先饮2啖汤,好清甜同好香椰子味。d鸡啱啱好唔会太老,同埋标榜系文昌鸡,唔好有好多肥膏搞到个汤劲油。另有豉油可以点鸡食,最钟意系佢俾埋沙姜、辣椒、青柠,豉油加左d青柠汁即刻唔同哂,唔会太咸又有少少酸味,劲正!如果想再重d椰子味,可以加椰子水,但要收费每次$38。安格斯牛小排(大)$238--食到咁上下,
先叫杯饮品,解下渴先。
椰子沙冰$32--
沙姜脆猪手$48--
比屋企人偷食左一旧先记得影相😵
原味椰子鸡锅(半只)$128--
安格斯牛小排(大)$238--
食到咁上下,紧系开始打边炉。打边炉点可以冇牛,叫左款牛小排,雪花几靓,牛味都浓。另有小份$168
师傅手打墨鱼滑$68、韮菜鱼皮饺$48--
墨鱼滑ok,新鲜、弹牙,份量都够。
见到有鱼皮饺加韮菜,2样都系我钟意既野即刻叫。应该系店舖自家整,平时出面好少见到有呢个口味,韮菜好足,鱼皮饺好食,唔会好粉。
有机生菜$28--
要叫返个菜食,感觉健康d!虽然只系普通生菜,但色泽靓,唔会俾d霉霉烂烂既你!
原本想叫埋甜品-溶岩南瓜,可惜侍应话呢间舖冇,唯有留返下次去太子食,仲想试埋煲仔饭或者椰子糯米饭!