2016-12-22
之前见网上啲人介绍食蒸海鲜,但一直都未食过,早几日终于同家人去咗新蒲岗潮福蒸气石锅食好西了。首先,呢间潮福蒸气石锅系采用任食制的,但当然海鲜唔系任食啦,其他食物例如手打丸、蒸鸡等等就系任食的。一坐低,拣好粥底、炖汤同海鲜后,就有专人来帮我地整定个粥底,我哋拣咗瑶柱鲜淮山粥底,不过个粥底系等最后吸收晒海鲜同其他食材嘅精华之后先可以食的。我拣咗个老黄瓜炖排骨汤,好清甜又足料,好好饮。之后,每人仲有半只生猛蒸龙虾,只龙虾俾人斩开一半之后都仲系郁下郁下,劲新鲜劲夸张,蒸出来之后好鲜甜,d肉好结实,同d所谓高级酒店自助餐食𠮶啲冻冰冰又冇鲜美嘅龙虾完全唔同。之后仲有几只蒸大蚬、青口等,一样系好鲜甜,然后每人仲有半只乳鸽,劲滋味~顺带一提,呢度每蒸一样食材,都系会有专人同你较啱个时间,所以蒸出嚟嘅食物唔驶惊因蒸得太熟而变老。到主菜石锅蒸海鲜了,大元贝好大只又鲜美、蒜蓉象拔蚌惹味又爽口,蒸美国石蚝劲大只,啖啖都系肉,蒸鲍鱼都系啱啱好,劲鲜甜,比一般街市买到的size大得多。除此之外,仲有任食嘅虫草花蒸鸡、猪颈肉、和牛粒、手打虾丸、猪肉丸、牛丸、酿豆卜、酿花菇、马拉糕、杂菜等等,一定够食得饱!个人推介手
总括而然,我觉得呢间潮福蒸气石锅overall嘅食物水准都好高,侍应生服务亦好好,以后又多一个开饭嘅好地方了。